Agencija Associated Press u javnost je iznijela detalje istrage provedene u bolnici Bambino Gesù tijekom 2014. godine, nakon koje je na temelju izjava bolničkog osoblja, ali i bivših zaposlenika te bolničke dokumentacije, zaključeno kako je bolnica u vrijeme bivše uprave izgubila svoje prvotno poslanje i više se usmjerila stjecanju profita, a manje brinula za zdravlje djece.

Rezultati istrage, pokrenute nakon što je američka medicinska sestra Coleen McMahon zbog loših uvjeta zatečenih tijekom njezina boravka u bolnici uputila pismo papi Franji, pokazali su kako je uprava bolnice zbog želje za uštedama dovela u opasnost zdravstveno stanje pacijenata. Loši higijenski uvjeti i prenapučenost bolnice navodno su doveli do superinfekcije koja je rezultirala smrću osmero djece na odjelu onkologije, dok su zbog prevelike žurbe i pritiska liječnici bili primorani nakon operacija prerano izvoditi pacijente iz stanja anestezije. Istraga koju je vodio dr. Steven Masotti ustvrdila je kako je u cilju uštede nabavljan nekvalitetan medicinski pribor i potrošni materijal zbog čega su najviše trpjeli maleni pacijenti. Ipak, u razgovoru za Associated Press, Massoti je kasnije izjavio kako unatoč problemima, Bambino Gesù ima “vrlo dobre standarde”.

Uprava bolnice oštro je odbacila nalaze istrage, a u službenoj izjavi navela kako napisi Associated Pressa “sadrže neistinite, zastarjele i klevetničke optužbe i pretpostavke, opovrgnute neovisnom istragom Svete Stolice”. Riječ je o drugoj istrazi koju je 2015. godine proveo tim američkih stručnjaka, a koja je u potpunosti opovrgnula rezultate prethodne osim onoga koji je upozorio na prenapučenosti bolnice.

Na čelu tima bila je sestra Carol Keehan, predsjednica Američke katoličke zdravstvene organizacije, koja je nakon trodnevnog nadzora u toj zdravstvenoj ustanovi ustvrdila kako je riječ o “najboljoj bolnici” ove vrste.

-Došli smo očekujući velika otkrića, no nismo pronašli utemeljenje svih tih prigovora. Mogu li reći kako nije bilo pogrešaka? Nipošto! No mogu li reći kako je riječ o bolnici koja djeci pruža izvanrednu skrb? Svakako! – kazala je sestra Keehan.

Glasnogovornik Svete Stolice Greg Burke rekao je kako je Vatikan istražio prigovore zaposlenika i pozdravio sve napore koji bi podigli razinu zdravstvene zaštite uključujući i ona izvješća koja bi ukazivala na neprimjerenu praksu.

-Nema savršene bolnice, ali pogrešno je i nepravedno tvrditi kako postoje ozbiljne prijetnje zdravlju djece u bolnici Bambino Gesù – izjavio je Burke.

Spomenimo kako je papa Franjo tijekom audijencije za pacijente i osoblje bolnice Bambino Gesù u odgovoru na molbu jednoga od člana osoblja da se za pacijente osigura veći dodatni prostor kazao kako je “ključno otvoriti srce”, a kako će se “Providnost već pobrinuti za konkretne prostore”. Papa je iskoristio priliku i da upozori na napast pretvaranja bolnice u mjesto gdje se obavlja biznis, mjesto gdje liječnici i medicinsko osoblje gledaju na profit, kazavši kako je jedna od najvećih rak-rana u bolnicama korupcija. Usprotivio se onome što se danas naziva industrijom zdravlja koju goni profit, a zavarava mnoge.

Vatikanska dječja bolnica Bambino Gesù osnovana je 1869. godine na brijegu Gianicolo i to na inicijativu rimske plemićke obitelji Salviati. Posjeduje 607 kreveta na četiri lokacije: od toga dvije u Rimu (Gianicolo i Sveti Pavao izvan zidina), a dvije na obali talijanske pokrajine Lacij (Palidoro i Santa Marinella). Godišnje se u njoj obavi više od 26.000 operacija, što je više od trećine ukupnog broja operacija djece u Italiji. Bolnica ima ekstrateritorijalan status zbog čega nije podložna uobičajenim nenajavljenim nadzorima koji se provode u talijanskim javnim bolnicama.

Bolnica ima centre u siromašnim talijanskim regijama kao i brojne međunarodne misije u zemljama u razvoju. Prisutna je u 12 zemalja s ciljem omogućavanja zdravstvene skrbi i prenošenja iskustva u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

Na čelu bolnice od 2015. godine nalazi se Marielle Enoc nakon što je njezin prethodnik, Giuseppe Profiti, odstupio s dužnosti.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net