Muškarac koji je vozio automobil projurio je kroz Vrata svete Ane u Vatikanu i stigao do Dvorišta svetog Damaza gdje su ga blokirali žandari. Dogodilo se to u sinoć, 18. svibnja, nešto poslije 20 sati, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, koji je nedugo nakon incidenta u priopćenju objasnio: „Večeras, nakon 20 sati, automobil je stigao do Vrata svete Ane u Vatikanu. Bez obzira na indikacije koje mu je dala Papinska švicarska garda, koja ga je priječila da uđe u državu bez relevantnog ovlaštenja, privremeno je napustio ulaz te se, nakon manevriranja, vratio velikom brzinom, probijajući dvije kontrolne točke: onu Švicarske garde i Žandarmerije Države Vatikanskog Grada“.

U pokušaju zaustavljanja automobila – navodi se u priopćenju iz Tiskovnog ureda – inspektor Žandarmerije, koji je bio na straži na ulazu, ispalio je hitac iz pištolja u smjeru prednjih guma vozila. Unatoč tome što je udario u vozilo u prednji branik, automobil je nastavio s vožnjom. Alarmno upozorenje brzo je emitirano putem radija, stražari su zatvorili Portone della Zecca, preko kojega se pristupa stražnjem dijelu bazilike svetog Petra, vatikanskim vrtovima i Trgu Svete Marte“.

U međuvremenu je automobil stigao do Dvorišta svetog Damaza. „Vozač je samostalno izašao, a žandarmerijski korpus ga je blokirao i uhitio“, objašnjava se u priopćenju. „Muškarca, starog oko 40 godina, odmah su posjetili liječnici Uprave za zdravlje i higijenu Države Vatikanskog Grada, koji su ustanovili ozbiljno stanje psihofizičke promjene“. Muškarac se trenutno „nalazi u zatvorskoj ćeliji u novim prostorijama Žandarmerije i na raspolaganju je pravosudnim tijelima“, piše Vatican News.