Argentinac Enrique Shaw bi mogao postati prvi kanonizirani biznismen i marinac. Naime, postulator kauze Fernan Elizalde je u Rim dostavio dokumentaciju potrebne za pokretanje postupka beatifikacije, donosi Rome Reports. Shaw je preminuo u 41. godini, nakon što je pet godina bolovao od karcinoma.

„On je umirao, ali nikome nije govorio da je bolestan. Kada je počeo gubiti bitku za život, saznalo se da bi mu transfuzija krvi mogla spasiti život. Tada je u bolnicu pohrlilo oko 300 radnika koji su mu htjeli dati krv za život“, kaže Elizalde.

Enrique Shaw je rođen 1921. godine u Parizu, kao dijete njemačkih i škotskih doseljenika, koji su već 1923. emigrirali u Argentinu. Mladić je, unatoč protivljenju oca, najprije služio kao marina, a nakon Drugog svjetskog rata je pokrenuo vlastiti biznis.  Godine 1943. oženio je Ceciliju Bunge te postao otac devetero djece, od kojih je jedan sin postao svećenik. Jedna njegova kćer je posvjedočila kako je otac redovito odbijao pozive na službene večere, kako bi više vremena provodio sa svojom obitelji te da je redovito odlazio u crkvu i molio krunicu.

Shaw je u suradnji s tadašnjim nadbiskupom, kasnije kardinalom, ocem Josephom Cardijnom, godine 1952. osnovao Kršćansku udrugu korporacijskih vođa. Također je bio plodan pisac i jedan od osnivača Kršćanskog obiteljskog pokreta te predsjednik Argentinske katoličke akcije. Shaw je bio i jedan od inicijatora osnivanja posebnog fonda za pomoć bolesnim radnicima i rodiljama.

Zbog svojih aktivnosti je 1955. godine postao žrtva antikatoličkog progona koji je provodila administracija tadašnjeg argentinskog predsjednika Juana Perona. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća njegova kompanija je prodana jednom američkom fondu koji je odlučio otpustiti tisuću radnika. Međutim, Shaw se tome žestoko protivio i novom vlasniku je predložio plan kojim su mogli zadržati sve radnike.

U poslovnom okruženju se iskazao kao čovjek koji je održavao bliske odnose sa svojim radnicima. Često se raspitivao za njihove obitelji, dijelio im Biblije, davao savjete koji su bili utemeljeni na Evanđelju, te ih upućivao na Gospodina. Godine 1957. je obolio od karcinoma. Tijekom bolesti je pisao knjige i sudjelovao na brojnim konferencijama. Preminuo je 27. kolovoza 1962.  u bolnici u Buenos Airesu. U vrijeme pontifikata pape Ivana Pavla II. je proglašen slugom Božjim.

Papa Franjo je u razgovoru za meksičku televiziju izjavio kako je „Shaw bio bogat, ali je bio svet. Novac je mudro koristio kako bi pomogao drugima“. Sadašnji Papa je nakon jedne opće audijencije izjavio: „Hoće li ovaj odličan čovjek postati svetac? On će biti svet. Bio je odličan biznismen i veliki čovjek Crkve. Vidjet ćete da će uskoro biti svet“.

Papa Franjo je u Apostolskoj pobudnici „Gaudete et exsultate“ objasnio da su svi ljudi pozvani na svetost, a argentinskog biznismena je naveo kao primjer osobe koju papa Franjo naziva „svetac iz susjedstva“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net