Papa

Kada je kardinal Joseph Ratzinger izabran za papu, u već poodmakloj dobi, mnogi su se pitali hoće li papinstvo koje je započinjalo, nakon više godina obilježenih bolešću velikoga predhodnika, biti intenzivno i dugo kako se željelo, i hoće li teolog koji je dugo vodio izrazito doktrinarnu ustanovu znati preuzeti mnogo drugačiju zadaću pastoralnoga vodstva opće Crkve – napomenuo je pater Lombardi.

U tih smo sedam godina već imali 23 međunarodna putovanja u 23 različite zemlje, i 26 putovanja u Italiji, – istaknuo je potom pater Lombardi – nazočili smo na četiri Biskupske sinode i tri Svjetska dana mladeži, pročitali smo tri enciklike i primili bezbrojne govore i učiteljska djela, obilježili smo Godinu svetoga Pavla i Svećeničku godinu, vidjeli smo Papu kako se hrabro, ponizno i odlučno – odnosno jasnim evanđeoskim duhom – suočava s teškim stanjima poput krize uslijed seksualnoga zlostavljanja.

Pročitali smo njegovo novo i originalno djelo o Isusu iz Nazareta, i njegovu knjigu-intervju „Svjetlost svijeta“. I ponajviše, – istaknuo je pater Lombardi – od dosljednosti i ustrajnosti njegova naučavanja naučili smo da je prioritet njegova služenja Crkvi i čovječanstvu usmjeriti život prema Bogu s kojim nas je upoznao Isus Krist; da si vjera i razum međusobno pomažu u traženju istine i odgovaranju na očekivanja i pitanja svakoga od nas i cijeloga ljudskog roda zajedno; te da su zaborav Boga i relativizam velike opasnosti našega doba. Za sve smo to beskrajno zahvalni. I još uvijek smo na putu s njim: prema Svjetskom susretu obitelji i prema Bliskom istoku, prema Sinodi o novoj evangelizaciji i prema Godini vjere. I to u Božjim rukama, u služenju Bogu i Njegovoj Crkvi – istaknuo je pater Lombardi.(rv/bitno.net)