Crkva

Papa Benedikt XVI. primio je 10. svibnja pročelnika Kongregacije za proglašenje svetih kardinala Angela Amata i ovlastio Kongregaciju da objavi dekrete za proglašenje 39 novih blaženika i 12 novih časnih slugu Božjih, od koji su brojni mučenici.

Papa je osim toga na cijelu Crkvu proširio liturgijski kult u čast sv. Hildegarde iz Bingena, njemačke benediktinke koja je živjela u XII. stoljeću, upisavši je u popis svetaca. Njemačka je mističarka u Crkvi štovana kao svetica, premda nikada nije završen proces za njezino proglašenje svetom, Papa ju je sada uvrstio u popis svetih, a 2010. godine joj je na općim audijencijama posvetio dvije kateheze.

Među novim blaženicima su i franjevački časni brat Tommaso da Olera, te Maria Troncatti, misionarka u Ekvadoru, kao i Federico Bachstein s trinaest drugova mučenika, koje su luterani pogubili u Pragu, španjolski svećenik Giovanni Martinez te dvadeset redovnika i jedan laik koji su u španjolskom građanskom ratu pogubljeni iz mržnje prema vjeri.

Mučenička smrt priznata je Odoardu Focheriniju koji je preminuo u koncentracijskom logoru u Hersbrucku, u Njemačkoj. Blaženima će biti proglašene i Maria Bolognesi, te Rachele Ambrosini, izvijestio je Radio Vatikan. (ika/bitno.net)