Susret prepun spontanosti, ljudskosti i topline, bez strogog protokola i službenih fotografa, za nesvakidašnje je goste bio zasigurno više od, kako je rekao Papa, „malog znaka pažnje“. Među njima se našla i Carla, žena koja je u eksploziji plina izgubila čitavu obitelj. Nakon tragedije živjela je na ulicama, a zahvaljujući rimskim franjevcima uspjela je pobijediti bol i tugu. A sada, Papa ju poziva da moli za njega.

– Molite za mene. Potrebne su mi molitve ljudi poput vas. Neka vas Gospodin čuva, neka vam pomogne na vašem životnom putu i učini da osjetite Njegovu očinsku ljubav – rekao im je papa Franjo, a nakon zajedničkog Očenaša svakoga pojedinačno susreo i zagrlio.

– Nikad nisam vidio Papu izbliza, čak ni kad smo pomagali na Trgu sv. Petra. Ovaj put doista sam ga susreo oči u oči. Preplavljen sam osjećajima, baš zato što je pravi otac (papa). Molit ću za njega i za sve koji su ovdje jer je to doista potrebno – kaže Rodolfo, koji je smisao života pronašao u pomaganju drugima radeći u civilnoj zaštiti u koju se uključio zajedno sa svojom suprugom. Njezina smrt bio je veliki životni udarac od kojega se teško oporavio.

– Izgubio sam ju prije tri godine i osjećao sam se zaista izgubljenim. Da se nisam uključio u civilnu zaštitu, mislim da bih loše završio. Ona je voljela pomagati drugima, a danas ja činim ono što je ona željela – kazao je Rodolfo u razgovoru za Radio Vatikan.

Sličnog raspoloženja bio je i Massimo koji za svoje trenutno stanje najviše krivi samoga sebe, ali ne želi previše govoriti o svojoj burnoj životnoj prošlosti.

– Pustimo to. Pustimo – kaže ovaj 70-godišnjak, a na pitanje je li zadovoljan i sretan, zanimljivo odgovara:

– Nisam sretan, ali sam miran. Mirnoća! Ne sreća, već mirnoća! Mirnoća ti daje uravnoteženost i pomaže ti suočiti se mirno s mnogim situacijama i najtežim problemima. Prihvatiš ih smireno umjesto da se odeš napiti, drogirati ili činiti druga zla jer se ne možeš s njima suočiti. Mirnoća. To je dovoljno! Papa Franjo nosi smirenost. Ovaj papa oslobađa od depresije! Ako si depresivan on učini da ona nestane. To prepoznaju svi ‘od A do Ž’. Strašan je Papa!

Posjet koji je završio zajedničkom večerom, organizirao je nadbiskup Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinje koji je svojim beskućnicima osobno podijelio pozivnice.

– On vas doista voli – poručio je beskućnicima papa Franjo, na što su oni spontano odgovarali: znamo, osjećamo…

– Na kraju ovoga dana, doista je predivno vidjeti nasmijana lica zbog primljene ljubavi. Odlaze srca puna radosti i to je ono najljepše – zaključio je mons. Diego Ravelli, pročelnik Ureda Apostolske milostinjarne.

Podsjetimo, inicijativom nadbiskupa Krajewskog za rimske su beskućnike krajem prošle godine u javne zahode na Trgu sv. Petra instalirane tuš-kabine, a u veljači je s radom započela i brijačnica čiji volonteri svakoga ponedjeljka od devet sati ujutro do tri sata popodne stoji na usluzi beskućnicima koji žele urediti svoje frizure.

I prije nego možda sve ovo proglasimo samo malom ‘kapi pomoći’ u ‘moru problema’, dobro je prisjetiti se odgovora bl. Majke Terezije na pitanje isplati li se napor što ga Misionarke ljubavi iz dana u dan ulažu: “Da, istina je. Ono što mi radimo samo je kap u oceanu. No bez našega rada ocean bi bio siromašniji za tu kap.”

beskućnici1

Foto: Famiglia cristiana

beskućnici2

Foto: Famiglia cristiana

beskućnici3

Foto: Famiglia cristiana

Miodrag Vojvodić|Bitno.net