Prefekt Kongregacije za nauk vjere nadbiskup Gerhard Ludwig Müller uputio je američkim biskupima upozorenje preko apostolskog nuncija u SAD-u Carla Maria Vigana uoči najavljenog gostovanja međugorskog vidioca Ivana Dragičevića u nekoliko američkih župa, što su prenijele brojne katoličke agencije.

U pismu kojeg je potpisao Vigano i koje je adresirano na mons. Rona Jenkinsa, glavnog tajnika Američke biskupske konferencije upozorava se kako Vatikan ima informaciju da će se Dragičević pojaviti u američkim župama, održati predavanje o Međugorju, te imati i viđenja tijekom tih pojavljivanja u crkvama SAD-a. Prefekt podsjeća biskupe kako je njegova kongregacija trenutačno u procesu “istraživanja stanovitih doktrinalnih i disciplinarnih aspekata fenomena Međugorja”. Stoga, nastavlja se u pismu, kada je u pitanju autentičnost “ukazanja” (pismo tu riječ stavlja u navodnike), treba i dalje biti na stanovištu kojeg je definirala 1991. nekadašnja Jugoslavenska biskupska konferencija, a koje navodi kako “nije moguće utvrditi jesu li se u Međugorju dogodila ukazanja i natprirodne objave”.

“Iz toga slijedi da svećenicima i vjernicima nije dopušteno sudjelovati na susretima, konferencijama ili javnim slavljima na kojima se vjerodostojnost takvih ukazanja uzima kao nešto sigurno”, stoji u pismu.

Ono što proizlazi iz gore navedenog jest da je prefekt pojavljivanje Dragičevića u američkim župama procijenio kao događaj na kojem se međugorska ukazanja uzimaju kao nešto sigurno i upozorio je biskupe na to. Blog Jimmyja Akina, katoličkog autora i apologeta na National Catholic Register objavio je kako je nakon ovoga pisma pojavljivanje Dragičevića u župama otkazano. Akin tvrdi kako bi ovo pismo moglo otkazati još neka takva događanja izvan Međugorja. Sve ovo, slažu se analitičari, nema nikakav utjecaj na samo Međugorje gdje su hodočašća dopuštena, ali ne i ona koja službeno organizira Crkva.

Jakov Ivić