Ravnatelj Vatikanske promatračnice rekao je da je Crkva otvorena prema znanstvenoj teoriji da je svijet nastao eksplozijom prije nekoliko milijardi godina.

Big Bang

„Teorija Big Banga nije u suprotnosti s vjerom“, rekao je otac Jose Gabriel Funes prilikom nedavne najave vatikanske izložbe na kojoj će biti izložene fotografije, istraživački alati i minerali s Mjeseca i Marsa. Izložba pod nazivom „Priče iz drugoga svijeta: Svemir u nama i izvan nas“ bit će otvorena 10. ožujka ove godine sve do 1. lipnja u Pisi, rodnom mjestu Galileja, oca moderne astronomije.

Kako je prenijela Katolička izvještajna agencija, o. Funes istaknuo je da teorija Big Banga trenutno na najbolji način govori o nastajanju svemira. Prema toj teoriji, stvaranje je započelo prije 14 milijardi godina velikim praskom u kojem je nastao prostor, vrijeme, energija i tvar te galaksije, zvijezde i planeti koji su postali stalnim širenjem.

„Znamo da je Bog stvoritelj“, nadodao je istaknuvši da je „On dobar Otac koji ima plan za nas, da smo mi njegova djeca i da sve što možemo naučiti nije u suprotnosti s vjerskom porukom Biblije.“

Poručio je da bi katolici trebali na kozmos gledati kao na Božji dar i da bi se trebali diviti ljepoti Božjeg stvaranja.

Laudato.hr