Collage

Nakon što je premijer Zoran Milanović u razgovoru za RTL napao hrvatske biskupe, te ih nazvao “nazadnim, pohlepnim i militantnim” (o čemu možete pročitati OVDJE), biskup dubrovački Mate Uzinić odgovorio je za Večernji list na ove ničim izazvane optužbe šefa hrvatske vlade.

– Ove izjave spadaju u one koje ne bi trebalo komentirati. Žao mi je što je premijer sebi dopustio tako nisku razinu, naročito zbog časne službe koju obavlja – rekao je biskup Uzinić novinaru Darku Pavičiću.

Milanović je rekao i kako će “hrvatske biskupe ozbiljno shvatiti kada budu na 50 posto retorikom i akcijom kao sadašnji Sveti Otac”.

– O tome koliko su hrvatski biskupi na razini europskih i pape Franje, ne mogu govoriti. Mogu tek reći da sebe i kolege u episkopatu, uz sve naše nedostatke u koje spada i poneka nesmotrena izjava koja bi se mogla tumačiti stranačkim ključem, ne prepoznajem u njegovim izjavama – odgovorio je na to biskup dubrovački.

Podsjetimo, premijer je rekao kako “neke biskupe zanima samo imovina”, te kako su neki “pohlepni”. Milanović je rekao i kako Ugovor sa Svetom Stolicom može biti različito tumačen. Na ovo je Uzinić odgovorio:

– Kad je riječ o povratku imovine, biskupi nisu nikad tražili drugo nego da se provode državni zakoni i Crkvi vrati ili nadoknadi ono što joj je u bivšem sustavu nepravedno bilo oduzeto. Ako je to pohlepa, onda smo pohlepni. Ugovore sa Svetom Stolicom ne treba ni spominjati jer, koliko znam, Crkvi do sada prema njima nije ništa vraćeno. Da povrat imovine ovisi o političkoj volji, a ne o zakonima i ugovorima, dokaz je i ova premijerova izjava i nerad Mješovite komisije Vlade RH i HBK.

G. An. | Bitno.net