Svetište “Nossa Senhora Aparecida” (Naša Gospa od Ukazanja) najveće je brazilsko marijansko svetište, udaljeno 250 km od Rio de Janeira. Na web-stranici svetišta moguće je virtualno razgledati ovaj ogroman kompleks koji godišnje posjeti preko 8 milijuna hodočasnika.

4Virtualna šetnja započinje u novoj bazilici, koja je druga po veličini u svijetu odmah iza bazilike sv. Petra. Uz zvuk zbora u pozadini, posjetitelji mogu razgledati sedam različitih dijelova bazilike, poput kapelica posvećenih Isusu i sv. Josipu.

Najveću pažnju zasigurno privlači mali Gospin kip, smješten u središnjem dijelu bazilike. Vjeruje se da su kip 1717. pronašli ribari i nazvali ga Naša Gospa od Ukazanja jer se “pojavila” u ribarskim mrežama za vrijeme ribolova. Ubrzo nakon toga lokalno ga je stanovništvo počelo štovati. Kip podsjeća na Bezgrešno Začeće, a poseban je po tome jer je to prvi prikaz Marije s tamnom bojom kože.

2Virtualno hodočašće ne bi bilo potpuno bez posjeta staroj bazilici iz 1834.godine. Bazilika je sagrađena u baroknom stilu i manja je od nove bazilike. Gotovo 200 godina čuvala je Gospin kip, sve dok 1955. nije započela gradnja moderne bazilike. Gospu od Aparecide je u srpnju 1930. papa Pio XI. proglasio Kraljicom i Zaštitnicom Brazila.

Papa Franjo će za vrijeme svog posjeta Brazilu u sklopu Svjetskog dana mladih posjetiti svetište. Kao i njegovi prethodnici, blaženi papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI., koji su posjetili ovo svetište, i papa Franjo će se moći uteći zagovoru Naše Gospe od Ukazanja, glavne zaštitnice ovogodišnjeg susreta mladih.

M.F. | Bitno.net