Škotski političar i aristokrat sir Jack Stewart-Clark dobio je potporu Vatikana u postavljanju kazališne predstave o Isusovoj smrti u jednom od najčuvanijih i najozloglašenijih talijanskih zatvora – Operi u Milanu, a glumci u predstavi bit će sami zatvorenici.

Kako piše britanski The Catholic Herald, škotski plemić koji je nekada obnašao i dužnost potpredsjednika Europskog parlamenta, producirat će predstavu u strogo čuvanom zatvoru, a za to ima potporu Papinskog vijeća za kulturu kao i nadbiskupa Edinburgha Lea Cuhleya, nekadašnjeg savjetnika pape Franje i pape emeritusa Benedikta XVI.

Zatvor Opera mjesto je gdje svoju kaznu odslužuju neki od najmoćnijih čelnika i članova talijanske mafije, a ukupno je u njemu oko 6000 zatvorenika.

Sir Stewart-Clark predstavu Pasija već je organizirao u nekoliko zatvora – onome u škotskom gradu Greenocku, te državnom zatvoru u američkoj državi Louisiani gdje su većina zatvorenika osuđenici na smrt. U svim tim predstavama glumili su sami zatvorenici, a škotski aristokrat najavljuje kako će tako biti i u ovoj predstavi postavljenoj u milanskom zatvoru.

– Vjerujem da sudjelovanje u dramatizaciji Kristova života može pomoći rehabilitaciji zatvorenika, a to mijenja i sliku koju svijet ima o njima. Smatram da ljudi mogu doista doživjeti iskupljenje u zatvoru, čak i oni koji će provesti ostatak života u njemu – rekao je plemić koji predstavu želi tempirati unutar Jubileja milosrđa.

Predstavu će režirati Britanac Peter Hutley, kršćanski vjernik koji je stekao bogatstvo na nekretninama, a onda jedan značajan dio njega uložio u produkciju i režiranje predstava o Isusovu životu i njegovim zadnjim danima. Jedna od tih predstava odigrana je i na londonskom Trafalgar Squareu u produkciji kazališne družine koju je utemeljio – Wintershall Players.

G. An. | Bitno.net