UN-ov Odbor za prava djeteta pozvao je Poljsku da zatvori sve ‘Prozore života’ – mjesta na kojima majke koje iz bilo kojih razloga ne mogu zadržati svoje novorođenče mogu ostaviti dijete na sigurnom – i traži da ta zemlja osigura druge načine na koje se roditelj može odreći svog prava na dijete.

‘Prozori života’ najčešće su maleni prostori u zidovima samostana koji brinu o napuštenoj djeci i sličnih institucija, prostori koji su zagrijani i povezani s unutrašnjošću objekta. Prvi ‘Prozor života’ nastao je 1999. u Njemačkoj, kao ideja pastorke Gabriele Stangl koja je tako reagirala na sudbinu jedne žene koja je rodila dijete začeto u silovanju. Riječ je bila o tome da one žene koje su na rubu i žele ostaviti svoje dijete to učine bez ugrožavanja njegova zdravlja i života. ‘Prozori života’ osim u Njemačkoj i Poljskoj, danas postoje i u Češkoj, Italiji, Rusiji, Švicarskoj, Belgiji i Litvi.

UN, međutim, kritizira koncept i tvrdi kako on narušava pravo djeteta na njegov identitet, jer ono nikada neće moći saznati tko su mu roditelji. Odbor je preporučio Poljskoj uvođenje nekih drugih modela koji majci omogućuju da napusti dijete – recimo tzv. ‘anonimni porod’ koji se prakticira u Njemačkoj. Međutim, u Poljskoj se ne slažu s argumentima iz UN-a.

“Bolje ‘Prozor života’ nego smetlište”, rekao je velečasni Janusz Steć, ravnatelj Caritasa u nadbiskupiji gdanjskoj.

“Pravo na život temeljno je čovjekovo pravo i od toga treba krenuti. ‘Prozori života’ nisu nikakva institucija nego jedna vrsta molitve za život. Mi ne ohrabrujemo majke da ostavljaju djecu. Upravo suprotno, mjesto djeteta je kraj majke. Ali, nažalost, stvarnost pokazuje kako ima majki koje sudbina tjera na očajničke korake”, rekao je ravnatelj Caritasa.

Poljski državni pravobranitelj za djecu Marek Michalak također je odbacio kritike iz UN-a, izjavljujući kako ‘ne možemo odustati od ovih metoda koje djeci mogu spasiti život’.

U Poljskoj je prvi ‘Prozor života’otvoren 2006. u Krakovu, na inicijativu nadbiskupa Stanisława Dziwisza. Danas ih u cijeloj Poljskoj ima ukupno 55, a u njima je dosad pronađeno 86 novorođenčadi. Djeca pronađena tamo odmah su prebačena do bolnice, gdje se provjerava njihovo zdravstveno stanje, a potom otpočinje proces njihova usvajanja.

Na sličnu ideju u borbi za život došao je i korejski pastor Lee Jong-rak o čemu možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net