Foto: Shutterstock.com

Više od pola milijuna djece mlađih od 5 godina iz afričke zemlje Mali trpi od gladi, a pored toga više od 1,5 milijuna ljudi nema dovoljno hrane, upozorava šef humanitarnih operacija UN-a John Ging.

Situacija u Maliju, gdje je produkcija žitarica pala za 14 posto, a cijena namirnica značajno povećana, počinje postajati alarmantna. Ovaj put krizu je izazvao sukob koji se dogodio na sjeveru zemlje, u saharskim područjima, gdje su Tuarezi tražili neovisnost, a cijela je situacija riješena nakon vojne intervencije Francuske. Konflikt je stvorio krizu u isporuci namirinica, povećao njihove cijene – i stvorio glad.

– Nažalost, za nas to nije nova situacija. Ovisimo od žetve, od kiše, od cijena namirnica i od pomoći – rekao je biskup grada Moptija Georges Fonghoro koji je rekao kako katoličke organizacije pokušavaju pomoći koliko mogu.

Humanitarna pomoć za Mali, nažalost, nije dostatna. Prema podacima UN-a, sredstva koja bi mogla pomoći nadvaladati ovu krizu kreću se u iznosu od oko 568 milijuna dolara. Za sada je prikupljeno samo 24 posto tih sredstava.

G. An. | Bitno.net