Ovaj dirljivi trenutak opisala je njihova kćer Aimee:

– Rekla sam majci da je tata otišao. Zagrlila ga je i rekla: ‘Vidiš, to je ono što si htio. Umro si na mojim rukama. Volim te. Volim te. Čekaj me, dolazim brzo’.

Bilo je to 17. lipnja. Dan poslije, 96-godišnja Jeanette pridružila se svojem godinu dana mlađem suprugu Alexanderu koji je u svojem novčaniku sve do kraja čuvao prvopričesničku fotografiju svoje supruge.

Simpatija između Jeanette i Alexandera rodila se kad su imali tek osam godina. Vremenom, djetinja zaljubljenost prerasla je u istinsku ljubav i odanost koja je nadvladala mnoge životne poteškoće. Nakon vjenčanja 1940. godine, Alexander je neko vrijeme proveo u Američkoj mornarici, a potom zajedno sa suprugom pokrenuo marketinšku i fotografsku tvrtku. Jeanette i Alexander, oboje pobožni katolici i potomci poljskih imigranata, odgojili su petero djece, te postali ponosni djed i baka desetero unuka i šestero praunuka.

Posljednjih mjeseci, zdravlje im je bivalo sve slabije, a nakon što je Alexander slomio kuk, bilo je očito kako je kraj sve bliži. Kako bi posljednje trenutke života, prema svojoj želji,  proveli jedno kraj drugoga, osigurana im je kućna njega.

– Čak je i medicinska sestra njihov zajednički odlazak nazvala nečim izvanrednim – kaže kćer Aimee.

Alexander i Jeanette Toczko pokopani su na 75. obljetnicu svojega vjenčanja, 29. lipnja, a vjerujemo kako su, prema riječima njihova sina Richarda, doista „držeći se za ruke, zajedno prošli kroz nebeska vrata“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net