1

Veliki kijevski nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve izjavio je jučer na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu kako treba očekivati mirovnu inicijativu Pape radi rješavanja konflikta u Ukrajini.

Nadbiskup Ševčuk je također rekao kako je pozvao Papu u posjet Ukrajini.

“Znam da je on djelatan čovjek koji malo priča, ali puno radi. Mislim, da ćemo ga jako brzo vidjeti kako radi na rješavanju krize u Ukrajini”, rekao je Ševčuk koji Papu poznaje još dok je ovaj bio nadbiskup Buenos Airesa, a Ukrajinac je imao službu u Argentini.

Nadbiskup je rekao i kako su ukrajiniski biskupi latinskog i istočnog obreda, koji su bili ovaj vikend u ad Limina posjetu Vatikanu, primili k srcu Papinu poruku kako trebaju raditi na mirovnom rješenju u Ukrajini. Istodobno, Ševčuk je rekao i kako je mirovni sporazum iz Minska očito propao.

“Pozvali smo Papu u Ukrajinu. Možda je takav potez u ovome trenutku ipak previše, ali to bi bio proročki potez”, rekao je nadbiskup.

Istodobno, Radio Vatikan prenio je izjavu latinskog nadbiskupa Lavova Mieczysława Mokrzyckog koji je rekao kako “Papa Franjo nije poznavao potpunu istinu o Ukrajini.

Mokrzycki, bivši osobni tajnik sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. rekao je kako Papa nije znao, primjerice, za mučenja zarobljenih ukrajinskih vojnika.

“Papa je ukrajinskim biskupima obećao da će još upornije tražiti kontakt s osobama odgovornim za mir u svijetu, kako bi pomogle da se zaustavi krvoproliće u Ukrajini”, dodao je nadbiskup.

Nadbiskup je osim toga osudio mišljenje da se u Ukrajini vodi „bratoubilački rat“, (što je i Papa rekao tijekom opće audijencije srijedom), rekavši „ovdje se ne bore samo Ukrajinci protiv drugih Ukrajinaca, jer je uglavnom riječ o plaćenicima, ljudima puštenim iz zatvorâ, ruskim građanima, koji se ovdje okrutno bore protiv Ukrajine, oduzimajući joj mir, pravdu kao i pravo na neovisnost“ – ustvrdio je nadbiskup Mokrzycki.

Radio VAtikan prenio je i kako je u subotu, 21. veljače, nadbiskup svoju latinsku subraću odveo na susret s papom emeritusom Benediktom XVI. Oni su se u Vatikanskim vrtovima, u blizini špilje Gospe Lurdske, susreli s Papom u miru koji je očitovao solidarnost s ispaćenim ukrajinskim narodom i zamolio biskupe da svima ponesu njegov blagoslov. Vatican insider je istaknuto da se Papa emeritus do sada nije susreo s nijednom biskupskom konferencijom. Ukrajinski su biskupi našli Papu emeritusa u „dobroj formi, vrlo veselog i mirnog“ – ustvrdio je nadbiskup Lavova.

G. An. /RV | Bitno.net