Ovih je dana najvažnije upravno tijelo Ruske pravoslavne Crkve, Sveti arhijerejski sabor, izdalo lažno priopćenje o navodnom pokajanju patrijarha Filareta Denisenka, predstojnika Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevskog patrijarhata, koja nije priznata od drugih pravoslavnih Crkava.

Naime, Sveti je sinod priopćio da je patrijarh Filaret službeno zatražio oprost od Ruske pravoslavne Crkve te da je ta Crkva stvorila komisiju koja će se baviti pitanjem pomirenja između Ruske pravoslavne Crkve i nepriznate Ukrajinske Crkve Kijevskog patrijarhata. U svom priopćenju Sveti je sinod zapravo istrgnuo iz konteksta jednu rečenicu pisma u kojoj patrijarh Filaret traži od braće biskupa da mu oproste ako je što riječju ili djelom sagriješio, te istodobno poručuje da i on svima oprašta.

Ovo je samo dio istine. Jer, kako službeno tvrdi Kijevska patrijaršija, patrijarh Filaret samo je predložio Ruskoj pravoslavnoj Crkvi dijalog, a kao preduvjet toga dijaloga predložio je Rusima da se izmire te prvi simbolično pružio ruku u znak pomirenja i opraštanja.

Osim toga, u službenom priopćenju Kijevska je patrijaršija izjavila da predmet bilo kakvih pregovora s Ruskom pravoslavnom Crkvom može biti samo jedan – priznanje autokefalnog statusa Ukrajinske pravoslavne Crkve od strane Moskovske patrijaršije. To je kasnije potvrdio i sam patrijarh Filaret.

Orest Wilczynski | Bitno.net