Britanska javna televizija BBC emitirala je prošli tjedan dokumentarni film ‘Ubijte kršćane’ (Kill the Christians) koji govori o progonu koji trenutačno traje protiv kršćana u zemljama Bliskog istoka. Komentari kršćanskih analitičara navode kako film pokazuje da su mainstream mediji na otoku konačno odlučili reagirati na progon protiv kršćanske vjere koji se događa u tom dijelu svijeta.

Film koji je snimila ugledna novinarka BBC-ja Jane Corbin komentiran je kao prepoznavanje postojanja problema vjerskog progona u bliskoistočnoj regiji i objektivnog prikaza istog, a prikazivanje tog dokumentarca opisano je kao promjena u uređivačkoj politici najmoćnije britanske medijske kuće koja je o zločinima protiv kršćana na Bliskom istoku izvještavala tek sporadično.

Corbin je u svom filmu prošla kroz glavna krizna žarišta Bliskog istoka – od Iraka, preko Sirije do Izraela. Tako je posjetila sirijski grad Malula u kojem se nalazi kršćanski samostan iz IV. stoljeća i gdje se sveta misa služi na aramejskom, jeziku kojim je govorio Isus. Taj grad, smješten oko 40 kilometara od Damaska, u rujnu 2013. osvojili su islamisti iz al-Nusre, nakon čega je cjelokupno kršćansko stanovništvo protjerano, a grad uništen. U međuvremenu su grad od islamista preuzele postrojbe lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, nakon čega su se kršćani vratili u njega, ali film prikazuje kako je zajednica stara skoro 2000 godina u opasnosti da potpuno nestane.

Corbin je posjetila i samostan Sv. Mateja na planini Alfaf u sjevernom Iraku. Mjesto na kojem je nekada živjelo i molilo se skoro 7000 monaha (danas ih je samo 6) danas je sklonište za kršćanske izbjeglice iz Mosula koji su pobjegli pred teroristima iz skupine Islamska država (ISIL). Tamo ih čuvaju kurdske vojne postrojbe, ali su u neprestanom strahu pred teroristima s kojima se borbe vode tek nekoliko kilometara od samostana.

“Oni su nemilosrdni. Svi dobro znaju da prodaju djevojke kao seksualno roblje”, rekla je britanskoj novinarki 13-godišnja Nardine koje strahuje od takve sudbine.

Britanski novinarski tim razgovarao je i s kaldejskim katoličkom svećenikom Douglasom Bazijem kojeg su islamisti svojedobno oteli i mučili, a potom oslobodili nakon što je plaćena otkupnina za njega. Bazi je upozorio kako progon kršćana u Iraku nije započeo pojavom ISIL-a, nego traje još od 2003. i američke invazije na Irak. Nakon nje, rekao je Bazi, zemlja je ostavljena u potpunom kaosu i razne islamističke skupine započele su ubijati i proganjati kršćane. Međutim, o tom progonu se ništa nije znalo u svjetskim medijima.

U dokumentarnom filmu Corbin je razgovarala i s kršćanskim izbjeglicama u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, a posjetila je i Libanon, te Betlehem u Izraelu, zemljama gdje kršćanska populacija, kako se navodi u filmu, postaje sve manja i manja.

“Hoće li kršćanstvo preživjeti na Bliskom istoku? Suočeno s progonom i konfliktima, postoji li opasnost od njegova nestanka u regiji u kojoj je nastalo?”, to su, među ostalim, pitanja koja Corbin postavlja u dokumentarnom filmu koji svi komentatori ocjenjuju kao “važan i potreban”.

Goran Andrijanić | Bitno.net