U vatikanskoj dvorani Pavla VI. od 17. do 19. veljače održat će se simpozij “Prema temeljnijoj teologiji svećeništva”, u organizaciji Kongregacije za biskupe i Centra za istraživanje i antropologiju zvanja. Prisutni će biti kardinali, svećenici, laici i redovnici. Prefekt kongregacije, kardinal Marc Ouellet kazao je kako je riječ o inicijativi za davanja novog poticaja promicanju zvanja.

Bit će to cjelovito promišljanje o temi svećeništva, prisjećanje na karizmu i tradiciju, ali i prilika za analizu pitanja zloporabe i klerikalizma te za usredotočit se na pitanja koja su proizašla iz nedavnih sinoda ili u nacionalnim sinodskim procesima, poput onih vezanih uz celibat i zvanja. Simpozij pod nazivom „Prema temeljnijoj teologiji svećeništva“, održat će se u dvorani Pavla VI. od 17. do 19. veljače u organizaciji Kongregacije za biskupe i Centra za istraživanje i antropologiju zvanja. U četvrtak uvodno će obraćanje imati sam Sveti Otac Franjo – najavljeni početak je u 9:10.

Upravo će misli pape Franje – da nas Bog poziva u određeno stanje života: da damo sebe na putu braka, na putu svećeništva ili na putu posvećenog života – biti nadahnuće za prisutne biskupe, teologe, svećenike, laike i redovnike, okupljeni u duhu sinodalnosti, kojim je Papa htio povećati sudjelovanje, zajedništvo i poslanje u Božjem narodu.

Inicijativa ima isto tako za cilj pobuditi entuzijazam za našu vjeru u Božji dar i dati novi poticaj u promicanju zvanja, kazao je prefekt Kongeegacije za biskupe, kardinal Marc Oullet. Promišljanje će se potom proširiti na odnose između zaređenih službi, laika i redovnika kako bi se uskladio njihov doprinos, artikuliran i sukladan prema pozivu na svetost upućen svakome.

Govornici će se osvrnuti na tri glavne teme: „Tradicija i nova obzorja“; „Trojstvo, poslanje, sakramentalnost“ te „Celibat, karizma, duhovnost“. Na predstavljanju simpozija u travnju prošle godine, kardinal Ouellet je objasnio kako to neće biti „simpozij o svećeničkom celibatu“, već prilika da se „provede vrlo duboko promišljanje o temi svećeništva“, počevši od zvanja i formacije, a završivši pitanjem zlostavljanja.

Na predstavljanju je kardinal Oullet dodao i kako postoje divergentne pastoralne napetosti i vizije, stoga je misija simpozija u cjelini, kako je rekla teologinja Michelina Tenace, profesorica na Papinskom sveučilištu Gregoriana, “produbiti smisao teologije svećeništva, reafirmirati bitne značajke katoličke tradicije o identitetu svećenika, možda ga osloboditi određene klerikalizacije i nekih povijesnih intarzija”. Kako navode, vidjeti svećeništvo u globalnom okviru Crkve moglo bi otvoriti nove putove.

Prema programu, zasjedanja će voditi voditelji raznih dikasterija Rimske kurije – kardinal Oullet; mons. You Heung-sik, prefekt Kongregacije za kler; prefekt Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata mons. Arthur Roche; kardinal Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregacije za katolički odgoj; arhivist i knjižničar Svete rimske Crkve kardinal José Tolentino de Mendonça; prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, kardinal Kevin Joseph Farrell. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin predvodit će misu u subotu ujutro u Bazilici svetoga Petra u zajedništvu sa svim sudionicima.