Crkva je danas bogatija za 23 nova blaženike u Španjolskoj, u Madridu je naime kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetaca, o 150. obljetnici preminuća svetoga Eugena Mazenoda, utemeljitelja misijske družbe Oblata Bezgrješne Djevice Marije, proglasio blaženima 22 oblata i jednog laika.

Nakon pada španjolske monarhije, antiklerikalci su 1931 godine naumili sustavno uništenje Crkve, a 1936. godine Narodna fronta još više zaoštrava progone. U gradovima i selima ustanovljeni su odbori zaduženi za uhićenja i strijeljanja. No i u tim su teškim vremenima Oblati Bezgrješne obavljali svoje dragocjeno poslanje, nošeni samo jednom željom, kako je istaknuo kardinal Amato: „Ništa zla nisu učinili, željeli su jedino činiti dobro i svima naviještati evanđelje Isusa Krista, vijest mira, radosti i bratstva.

Jedna je brojna skupina naoružanih osoba 24. srpnja upala u samostan Oblata i odvela sedam redovnika i jednog laika, oca obitelji i predsjednika Španjolskog saveza katoličkih radnika, i strijeljala ih u jednom madridskom parku. U studenome je pak ubijeno drugih petnaest Marijinih oblata. Povijest, nažalost, uči da kad čovjek iz savjesti iskorijeni Božje zapovijedi da i iz svoga srca iskorijeni osjećaj za dobro i počini užasna djela. Gubeći Boga čovjek gubi i svoju ljudskost – ustvrdio je kardinal.

Rekavši da su podnijeli mučeničku smrt, ali da je njihova poruka još uvijek živa i da je neizbrisiva, kardinal je ustvrdio da su mučenici dragocjeni svjedoci ljudske dobrote koja blagost i hrabrost suprotstavlja grubosti progonitelja i krvnika. Bez oružja i neodoljivom snagom vjere u Boga oni su pobijedili zlo ostavljajući svima dragocjenu baštinu dobra. Krvnici su zaboravljeni, a njihove se nevine žrtve pamte i slave – zaključio je kardinal Amato. (rv/bitno.net)