Sirija

U intervjuu za talijansku novinsku agenciju “Adnkronos” nuncij Zenari rekao je da se procjenjuje kako trenutačno ima “više od 500.000 sirijskih izbjeglica”. Nuncij je zatražio od međunarodne zajednice “najveću žurnost” u djelovanju i da nastupa usklađeno: “Potrebna je jaka međunarodna solidarnost. Siriji će biti vrlo teško samoj izaći iz krize, jer zemlja je na putu u propast. Međunarodna zajednica ima obvezu intervenirati da bi se sve to spriječilo”.

Nuncij se usprotivio predodžbi o tome da su kršćani u Siriji progonjeni. Nije bilo sukoba između kršćana i muslimana i važno je ne širiti “taktiku panike”, istaknuo je Zenari. Pozvao je na sagledavanje stanja u Siriji iz različitih kutova. Sirija nije ni Egipat ni Irak, rekao je Zenari, a dosadašnji odnosi između kršćana i muslimana u zemlji mogu se opisati kao “suživot i tolerancija”. Kriza je istaknula ulogu kršćana koji trebaju ojačati volju za solidarnošću i mirom u Siriji, dodao je. Istodobno i oni sami trpe, kao i svi drugi Sirijci, posljedice aktualne krize.

Velike nade nuncij polaže u Papin rujanski pohod Libanonu. “Nadam se da će taj posjet pomoći Siriji da nađe izlaz iz sadašnje krize, jer će se zbog njega oči svjetske javnosti još snažnije usmjeriti na istok Sredozemlja.

Europska unija u međuvremenu je ponovno pojačala svoje sankcije protiv Sirije. EU i dalje poziva sirijsko vodstvo da humanitarcima omogući izravan i bezuvjetan pristup u sva područja zemlje. I vlada u Damasku i oporba pozivaju se na poštovanje mirovnog plana posebnog izaslanika UN-a Kofija Annana. (ika/bitno.net)