Sirija

Tragična vijest stiže iz Sirije. U nedjelju 23. lipnja u samostanu u Ghassaniehu ubijen je katolički redovnik . Pretpostavlja se da ga je ubila skupina pljačkaša, budući da je samostan sv. Antuna Padovanskog pronađen potpuno devastiran.

– Početkom rata u Siriji, napustio je svoj eremitaž kako bi služio bolesnoj braći i bio na pomoći susjednoj zajednici časnih sestara, te pronašao veću sigurnost. Tragične okolnosti njegove smrti osobito su bolne za Kustodiju – riječi su kustosa fra Pierbattiste.

U svojem sprovodnom govoru Kustos je naglasio je kako je 49-godišnji o. Mourad bio posebno vezan za franjevce kod kojih je započeo svoji duhovni put: od postulature u Rimu, preko novicijata u Egiptu do studija filozofije u Betlehemu. U želji za kontemplativnim načinom života posljednje je vrijeme proveo u Siriji živeći pustinjačkim načinom života, ali u stalnoj povezanosti s franjevcima.

Franjevci Kustodije Svete Zemlje s kojima je o. Mourad često surađivao, djeluju i na području Sirije, te nastoje pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Uspjeli su postići i određene dogovore s raznim pobunjeničkim grupacijama koje im jamče kakvu-takvu sigurnost, ali situacija je uglavnom izvan kontrole.

– Mi u Siriji imamo poslanje ‘biti Božje lude’ koje donose nadu svima koji misle da nade, budućnosti i ljubavi više nema – riječi su jednog franjevca koji djeluje u Siriji.

Samostani su otvoreni svima i vrlo često postaju „spavaonice“ za smještaj izbjeglica – bez obzira jesu li u pitanju muslimani ili kršćani. Smrt oca Mourada težak je udarac za svu braću, no unatoč tome oni nastoje i dalje biti utjeha ljudima kojima služe.

Kustodija je pozvala i međunarodnu zajednicu da pokuša osigurati dijalog i pomogne u otvaranju puta pomirenja kako bi se mir konačno vratio u Siriju.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net