Prošle su nedjelje slavljene ukupno 133 mise na nakanu kanonizacije Izabele Kastiljske, poznate i kao Izabela Katolička, koja je vladala od 1474. do 1504.

Većina misa slavljeno je u Španjolskoj, ali četiri druge države: Argentina, Meksiko, Venezuela i SAD imale su također mise s ovom nakanom.

Kauzu za kanonizaciju Izabele započela je 1958. godine nadbiskupija Valladolid. Godine 1972. okončana je biskupijska faza kauze te se proces preselio u Rim pod upravljanje Kongregacije za kauze svetaca.

U ožujku 1974. godine, Izabela je proglašena službenicom Božjom, ali je proces u međuvremenu stao na tome.

Godine 1993. Španjolska biskupska konferencija zatražila je od pape Ivana Pavla II. da ubrza postupak kauze. Kako piše CNA, Državno tajništvo Vatikana odgovorilo je da je potrebno “prikladno vrijeme za proučavanje i razmišljanje” zbog okolnosti koje nisu navedene. Nakon toga je 1997. i 2001. godine isti zahtjev obnovljen.

Iza nove inicijative za Izabelinom beatifikacijom i kanonizacijom stoji nadbiskup Valladolida, Luis Argüello. U svojem je pastoralnom pismu objavljenom tom prigodom istaknuo priliku za povratak ugleda kraljici u vrijeme kada mu fenomeni poput povijesnog revizionizma od strane kulture otkazivanja, kao i kritike domorodačkog stanovništva među narodima Latinske Amerike žele naštetiti.

Inicijativu je podržao i nadbiskup Granade, José María Gil Tamayo, u čijoj katedrali počivaju kraljičini posmrtni ostaci.

“Kraljica je dala sve od sebe za siromašne,” kazao je dodavši kako se to odnosilo na siromahe i u Španjolskoj i u novootkrivenim zemljama. “Dala je sve od sebe kako bi obranila njihova prava. Milosrđe je uvijek bilo prisutno u ovoj ženi”, rekao je Tamayo.

Nadbiskup Granade je Izabelu nazvao “svetom ženom” te procijenio da će “povijest vrednovati sve posljedice njezine vlade”, dok će s kršćanskog gledišta ostati zabilježen njezin, “veliki evangelizacijski podvig u povijesti Crkve” — naviještanje Krista domorodačkim narodima Sjeverne i Južne Amerike. “Bez ove žene to ne bi bilo moguće”, naglasio je Tamayo.