Prijedlog zakona koji zabranjuje homoseksualne brakove: podržavaju ga političari, civilno društvo, kršćani i muslimani, ali neke zapadne vođe ucjenjuju Nigerijce ukidanjem ekonomske pomoći ako budu prihvatili taj zakon.

Gay parada

Islam dozvoljava da muškarac oženi više žena, pod uvjetom, da ih sve uzdržava. Kršćanstvo priznaje samo zajednicu muškarca i žene. Zakon zabranjuje neke slučajeve kao bigamiju i incest, ali bez specificiranja što je ustanova braka. U toj složenoj situaciji kao što je slučaj Nigerije, gdje  polovinu stanovništava čine muslimani, a katolika je 23 % , bar oko činjenice da je brak zajednica muškarca i žene postoji jednodušnost, javlja portal Vatican insider. Prijedlog zakona koji želi zabraniti brak između istospolnih osoba naišao je u Nigeriji na bezuvjetnu podršku svih političkih snaga, vjerskih vođa, kršćana i muslimana, civilnog društva.  Međutim njegovo prihvaćanje je u opasnosti zbog pritiska Zapada.

Britanski premjer David Cameron, tijekom boravka u Perthu u Australiji govorio je o ukidanju humanitarne pomoći u slučaju kršenja temeljnih ljudskih prava, a među njima prava gay i lezbijka, dodajući da „to će biti jedan od čimbenika koji će odlučivati politiku pomoći“, jer su afričke zemlje u hodu prema prevladavanju diskriminacija i zadatak je Zapada da im pomogne na tom putu.

Taj njegov stav je potvrdio i izrekao, još izravnije, britanski veleposlanik u Nigeriji prigodom susreta sa predstavnicima vlade, izražavajući protivljenje protiv tog članka zakona, što je izazvalo oštru kritiku javnog mišljenja.

Problem je velikog utjecaja kojeg Nigerija ima na afričkom kontinentu i bojazan da bi donošenje takovog zakona moglo potaknuti druge zemlje da donesu sličan zakon.

Razne države, među njima Zimbabve i Tanzanija, su dale podršku Nigeriji i protiv uplitanja Zapada. Predsjednik Ghane John Evans Atta Mills je izjavio da će njegova zemlja nastaviti donositi zakone po vlastitom ustavu neovisno o prijetnjama drugih država.

„Nepravedno je podrediti bilo koju vrstu pomoći ili suradnje, rekao je predsjednik nigerijskog Senata, David Mark , zakonima koje donosimo na dobrobit naših građana, inače smo u napasti vjerovati da se ta pomoć daje sa drugačijim ciljevima.“

Mark je ponovio neopozivost odluke, pred nekoliko dana, primajući njemačkog veleposlanika u Nigeriji Dorothee Janetzke-Wenzelina.

Zakon je prošlih dana jednoglasno prihvaćen u Senatu, a za koji dan dolazi na raspravu u Predstavničko vijeće. Nakon toga, predsjednik Goodluck Ebele Jonathan ima 30 dana za potpisati zakon koji nakon toga stupa na snagu. Zanimljivo je, da je tijekom javne rasprave u Senatu, jedna mlada žena porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, nigerijskih korijena, intervenirala predstavivši se kao predstavnica „lezbijki iz dijaspore“. Njen istup protiv zakona doživio je takve kritike, da su je natjerale u plač tijekom rasprave. Ponašanje koje nije previše poštovalo mišljenje drugoga, ali je zasigurno indikativno kolika je suglasnost oko donošenja tog zakona u zemlji.

Marijo Udina | Bitno.net