Darovi su različiti a samo je jedan cilj: svjedočiti evanđelje u Africi. To je otprilike ishod druge opće skupštine Saveza koji objedinjuje afričke redovničke konferencije.

Kampala

Na skupštini u Kampali, u Ugandi, početkom veljače sudjelovalo je 57 redovničkih predstavnika iz 22 afričke države uz pročelnika Zbora za posvećeni život brazilskog kardinala Joaoa Braza de Aviza koji se u razgovoru za našu radijsku postaju govorio o dojmovima sa skupštine.
Vratio sam se u Rim vrlo zadovoljan i sretan. Vidio sam želju za objedinjavanjem različitih karizmi, iz raznih država, što ulijeva vrlo veliku nadu. Sveti Otac i afrički biskupi ufaju se u zajednički rad i solidarno rješavanje problema. Zadivili su me misionari, oni su neumorni i nalaze se na prvoj crti, razvidno je da imaju vrlo čvrstu vjeru. Afričke su zemlje relativno mlade. Crkvena je zajednica u Kampali, moglo bi se reći, vrlo mlada, unatoč tomu iznjedrila je mučenike kojima se divi cijeli narod. Uvjerio sam se da redovnici zajedno s biskupima odano svjedoče evanđelje. Sa Skupa sam se vratio vrlo obogaćen – kazao je kardinal Braz de Aviz.
Na upit o izazovima za posvećeni život, rekao je kako je geslo skupštine „Ljubav prema Kristu, ljubav prema Africi“ glavna odrednica za redovnički život. Iz ljubavi prema Kristu rađa se radost u duši za sučeljavanje sa životnim problemima, upravo kako čine misionari. Ništa nas ne može rastavi od Kristove ljubavi. Radost na našim licima u drugima pobuđuje upite o Bogu i kršćanskom životu – zaključio je kardinal.(rv/bitno.net)