Irak

U Iraku se pogoršava stanje kršćana – ustvrdio je kaldejski nadbiskup Kirkuka i glavni tajnik Iračke biskupske konferencije Luis Sako. U intervjuu za šijitsku agenciju ‘Alsumaria News’ nadbiskup je izrazio žalost zbog neprestanog iseljavanja kršćana iz Iraka što ozbiljno prijeti kršćanskoj nazočnosti u zemlji.

Eksplozivne naprave, otmica djece radi financiranja oružanih skupina te deset ubojstava posljednjih dana, stotinu dvadeset od početka godine, jasno oslikavaju stanje u Iraku; ne može se govoriti o normalnom stanju u državi – kazao je don Georges Jahola, irački svećenik, u razgovoru za Radio Vatikan.

Na upit o životu kršćana u Iraku, rekao je da je od početka rata trećina kršćana napustila Irak, a oko 300-350 tisuća iračkih kršćana živi loše zbog općeg stanja u zemlji i terorističkih napada na kršćanske zajednice. U cijeloj je zemlji sigurnosno stanje vrlo loše, ponajviše zbog političkih sukoba. Vjernici se iseljavaju zbog osobne nesigurnosti, nestašice posla i osnovnih usluga, poput električne energije i pogonskog goriva, koji su bitni za život u ovim krajevima – kazao je svećenik.

Na primjedbu da nadbiskup Sako zahtijeva od vlade da svim zajednicama u Iraku jamči sigurnost, stabilnost i dostojanstvo, rekao je da središnja vlada na čelu s Malikijem, te pokrajinska vlada Kurdistana, mogu kršćanima jamčiti mir i dostojanstvo. Žalosno je gledati da kršćani bježe iz Iraka jer žele mir i kulturu a, tako reći, školski odgoj više i ne postoji. Nakon desetogodišnjeg rata svi su napustili Irak, Zapad, saveznici i Sjedinjene Američke Države, s narodom je ostala samo Crkva – zaključio je don Jahola. (rv/bitno.net)