Dijete

Trgovina ljudima, za kriminalce je nakon droge drugi glavni izvor zarade. Riječ je o prometu koji doseže iznos od 32 milijarde dolara – istaknuto je u Izvještaju koji je prošlih dana predstavio Ured za unutarnje poslove Europske komisije. Tri četvrtine žrtava podvrgnute su seksualnom iskorištavanju; 79% čine žene, od kojih je 12% maloljetno. Zemlje koje su najviše pogođene tim problemom jesu Rumunjska i Bugarska.

Osvrnuvši se na te podatke u razgovoru za Radio Vatikan, sestra Eugenia Bonetti, voditeljica Ureda za borbu protiv trgovine ženama i maloljetnicima pri Talijanskoj uniji viših poglavara i poglavarica, primijetila je da je vrlo čudno da se, nakon mnogo godina rada u suzbijanju tog zla, čini da se taj strašni oblik ropstva 21. stoljeća ne smanjuje; naprotiv, – kako je rekla redovnica – po obliku i broju i dalje je u stalnom porastu. Osim toga, svakoga je dana i sve veći broj maloljetnica. Problem je uistinu golem – napomenula je sestra. Govori se o 12 milijuna prodanih osoba, od kojih 80% posto u svrhu seksualnoga iskorištavanja.

Na novinarkin upit je li jedan od razloga porasta trgovine ljudima i gospodarska kriza, sestra je Eugenia napomenula da kriza može otežati cijeli problem, ali da ne misli da je i jedan od razloga. Sama činjenica što stalno ima ljudi koji traže, iskoriste i potom bace na ulicu te osobe, znači da na tom području nema krize. Na nama je velika odgovornost; imamo podsjetiti svaku osobu da je stvorena na sliku Božju i da se prema njoj ne može nikada postupati kao s robljem, ona ne smije biti predmet trgovine – istaknula je sestra.

Spomenuvši potom zakon iz 1998. godine kojim se tim osobama priznaje da su svedene na ropstvo, sestra je Eugenia istaknula da je od tada kroz stotinjak kuća-obitelji u Italiji, kojima upravljaju redovnice, prošlo više od 6000 žena koje su ponovno dobile volju za životom. Nažalost, – dodala je sestra – sada imamo teškoća u primjeni toga zakona, iako on nije promijenjen, nego se jednostavno više ne primjenjuje onako kako je zamišljen i kako se u početku primjenjivao, odnosno nema više mogućnosti za pružanje ozbiljne pomoći tim ljudima. Naš je apel stoga upućen i političkim predstavnicima, ustanovama, onima koji rade na tom području, jer želimo veću suradnju. Trebamo biti povezani, umreženi, kako bismo svakoj osobi pružili mogućnost da se oporavi i prijeđe preko strašne prošlosti koju je proživjela tijekom dugih godina ropstva – istaknula je sestra Eugenia. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com