Aja Sofija uskoro bi mogla postati dzamija

Bazilika Aja Sofija u Istanbulu, višestoljetno glavno sjedište grčko-pravoslavne Carigradske patrijaršije, mogla bi uskoro opet biti pretvorena u džamiju. Turski parlament trenutačno preispituje treba li se zgrada, koja je 1453. pretvorena u džamiju, a od godine 1935. je muzej, opet koristiti kao mjesto molitve, piše vatikanski list “L’Osservatore Romano” u svom izdanju od 2. veljače. Stanovnici Anatolije vlastima su uputili zahtjev da se bivša bazilika “Svete Mudrosti” opet pretvori u mjesto u kojemu će muslimani moliti. Parlamentarna komisija prije odluke želi saslušati mišljenja raznih organizacija i institucija, piše “L’Osservatore”.

List podsjeća na sličan postupak s ranokršćanskom građevinom u koncilskom gradu Niceji. Danas je to turski grad Iznik, 100 km jugoistočno od Istanbula. Ondje se bivša bazilika, u kojoj je 787. godine održan sedmi ekumenski koncil, od studenoga ponovno koristi kao džamija. Prije te promjene turski intelektualci savjetovali su da se i ta za kršćanstvo važna građevina pretvori u muzej – kao Aja Sofija u Istanbul – ali bezuspješno.

Trenutačno se raspravlja da se i treća važna crkvena građevina također pretvori u džamiju. Radi se o bivšem samostanu Studita u Istanbul. I ondje je prvotno bilo planirano da se bar crkva Sv. Ivana Krstitelja, koja je sastavni dio samostanskog kompleksa, pretvori u muzeju, piše “L’Osservatore”. Međutim, plan je propao. Zgrada je nekoliko puta stradala od vatre i potresa te je sada neupotrebljiva. (ika/bitno.net)