RV7307_Articolo

Božja ljubav je vjerna, “to je ljubav koja ne razočarava i koja nikad ne prestaje. Isus utjelovljuje tu ljubav, njezin je Svjedok. On se nikad ne umara ljubeći nas, podnoseći nas i praštajući nam, te nas tako prati na putu života”. “Iz ljubavi je postao čovjekom, iz ljubavi je umro i uskrsnuo, iz ljubavi je uvijek uz nas, u lijepim i teškim trenutcima. Isus nas uvijek ljubi, do kraja, bez granice i mjere”. “Isus ostaje vjeran i kad pogriješimo i čeka nas kako bi nam oprostio: On je lice milosrdnog Oca” – rekao je Papa.

Božja ljubav je ljubav koja sve iznova stvara, tj. “sve čini novim”, koja potiče na priznavanje vlastitih ograničenja i slabosti”. “To su vrata koja se otvaraju Isusovu oprostu”; “spasenje može ući u srce onda kad se mi otvorimo istini i priznajemo svoje pogrješke i grijehe”, na taj nas način Božja ljubav čini “novima”, sposobnima, prema Papinim riječima, za “skidanje istrošene i stare odjeće mržnje i neprijateljstava i oblačenje čiste haljine blagosti, dobrohotnosti, služenja drugima i mira u srcu”.

Božja ljubav je stabilna i sigurna ljubav, jer je jaka poput stijene “za koju se svako može uhvatiti, siguran da neće pasti. Koliko puta osjetimo da ne možemo dalje! No, On je uz nas ispružene ruke i otvorena srca”. Kako je rekao Sveti Otac, upravo stanovnici Pijemontea znaju “što znači biti ‘stijena’, što znači ‘čvrstoća’. O tome svjedoči i torinški pjesnik Nino Costa u stihovima pjesme “Rassa Nostrana”, koji opisuje čvrstoću svojih mještana.

Međutim, često se dogodi da zaboravimo veliku ljubav koju Bog ima prema nama “te olako dopustimo da nas paraliziraju strahovi od budućnosti i traženje sigurnosti u prolaznim stvarima ili u modelu zatvorenog društva koje više isključuje negoli uključuje”. No, prema primjeru onih koji su širili Božju ljubav u svijetu. moguće je “živjeti radost Evanđelja prakticirajući milosrđe”, “dijeliti poteškoće mnogih ljudi, obitelji, posebice onih najslabijih i obilježenih ekonomskom krizom. Obitelji imaju potrebu osjetiti majčinsku nježnost Crkve kako bi ustrajale u svome bračnom životu, u odgoju djece, u brizi za starije, kao i u prenošenju vjere mladim generacijama”.

Uz pomoć Duha Svetoga – rekao je na kraju papa Franjo – moguće je posvijestiti si Božju ljubav koja je poput “stijene”, “koja nas čini stabilnima i jakima u malim i velikim patnjama, kako se ne bismo zatvorili pred poteškoćama, te kako bismo se hrabro upustili u život, gledajući budućnost puni nade”.

Na završetku svete mise koju je slavio na Trgu Vittorio Veneto, a prije molitve Angelusa, papa je Franjo potaknuo da upravimo misli k Blaženoj Djevici Mariji, kojoj je Isus povjerio svoje učenike, dok je samoga sebe na križu prikazao u činu najveće ljubavi. Torinsko je platno Sveti Otac nazvao „ikonom te ljubavi“. Kako je rekao, sveto platno upravlja pogled na Isusovo izmučeno lice i tijelo, ali istovremeno otkriva lice svake osobe koja pati i koju se nepravedno progoni.

Dozivajući u pamet apostolski zanos mnogih svetih svećenika iz Torina i okolice, napose sv. Ivana Bosca, Papa je pozdravio sve prisutne svećenike i redovnike. Vi se posvećujete pastoralnom radu i bliski ste ljudima i njihovim problemima. Potičem vas da s radošću ustrajete u svojem poslanju, usredotočujući se uvijek na ono što je bitno u navještaju evanđelja – potaknuo ih je Papa.

Bogorodici je papa Franjo povjerio obitelji, mlade, starije osobe, kao i zatvorenike i sve koji pate. Posebno se spomenuo oboljelih od leukemije, na današnji Nacionalni dan borbe protiv leukemije, limfoma i mijeloma. Gospi je na koncu povjerio vjeru, nadu i ljubav okupljenih vjernika kako bi bili sol i svjetlo, prema Papinim riječima, „ove blagoslovljene zemlje, čiji sam ja unuk“.

Radio Vatican