Tv

Inicijativa “Katolički glasovi” u Velikoj Britaniji jedan je od plodova rujanskog posjeta pape Benedikta XVI. 2010. godine. Jack Valero, suutemeljitelj tog programa na međunarodnom susretu “Komunikacija Crkve: lica, ljudi, priče” u Rimu predstavio je sadržaj tog projekta koji je počeo u želji da se Crkva povodom Papinog dolaska kvalitetno i sadržajno predstavi na televiziji i radijskim postajama.

No, posljedica intenzivne pripreme i šestomjesečnih radnih susreta postala je puno šira – takva da sad “Katolički glasovi” pomažu Crkvi da odgovori pozivu Pape i biskupa za uvjerenim glasovima katolika koji smislene crkvene nutarnje poglede mogu donijeti i iznijeti u javnu arenu i širu javnost. Srce tog projekta je ideja okupiti katolike koji s uvjerenjem i argumentirano mogu govoriti o neuralgičnim pitanjima s kojima se Crkva i društvo suočavaju, a u kojima pozicije Crkve postaju skandalozne. Ta pitanja najviše zanimaju javnost i najčešće se pojavljuju u svakodnevnoj konverzaciji i medijima.

U središtu projekta je uspjeh metoda i tehnika koje su razvili katolici na način da uvjereno i radosno odgovore na kritike i nerazumijevanje. To postaje i način, mogućnost predstavljati živu poruku Crkve. To uključuje učenje u identificiranju pozitivnih vrijednosti i kritički ih propitkivati s pozicije Crkve. Katolički glasovi odgovaraju potrebama trenutka.

Vodeći biskupi u Americi izrazili su interes za stvaranje sličnog projekta u SAD-u. Utemeljitelji projekta su pomogli i u stvaranju grupe ‘Katolički glasovi’ u Španjolskoj i Meksiku, u pripremi papinog posjeta u Meksiko. Slični projekti se postavljaju u Poljskoj, Čileu, Argentini i drugim zemljama. U ožujku 2012. godine “Katolički glasovi” su bili jaki glas u obrani braka između muškarca i žene u Velikoj Britaniji, kao odgovor na savjetovanje Vlade da redifinira pojam braka koji uključuje i parove istog spola. U tom smislu, odgovori ‘Katoličkih glasova’ su postali izvor za druge medije u drugim područjima.

Laudato.hr