„ Kao u drevna vremena tako i danas iskreno prianjanje uz Evanđelje može zahtijevati žrtvu života i mnogi kršćani u raznim dijelovima svijeta su izloženi progonima i katkad mučeništvu. Ali, podsjeća nas Gospodin, “tko ustraje do svršetka, bit će spašen” (Mt 10, 22).” rekao je papa Benedikt XVI tijekom Angelusa na blagdan sv. Stjepana prvomučenika ove godine.

Riječi Svetog Oca su potvrđene i u godišnjem izvješću agencije Fides  o broju ubijenih pastoralnih djelatnika tijekom 2011. godine. Iz dosad prikupljenih podataka proizlazi da je  nasilnom smrti ove godine umrlo 26 pastoralnih djelatnika diljem svijeta, jedan više nego u 2010. godini: 18 svećenika, 4 redovnice i 4 laika.

Već treću godinu za redom, sa velikim brojem ubijenih pastoralnih djelatnika na prvom mjestu se nalazi Amerika:13 svećenika i 2 laika, potom slijedi Afrika sa 6 ubijenih pastoralnih djelatnika: 2 svećenika, 3 redovnice, 1 laik. U Aziji nasilna smrt je snašla 2 svećenika, 1 redovnicu i 1 laika. U Europi je ubijen jedan svećenik.

Neki od ubijenih pastoralnih djelatnika bili su žrtve nasilja protiv kojeg su se borili ili raspoloživosti da pomognu druge stavljajući u drugi plan vlastitu sigurnost. I ove godine mnogi su ubijeni u pokušajima pljačke ili otmica koje su loše okončane, iznenađeni u svojim kućama od bandita ili raspuštenih mladih koje su prethodno pomagali, u potražnji za lakim plijenom.Neki su ubijeni jer su se u Kristovo ime ljubavlju suprotstavljali mržnji, nadom beznađu, dijalogom nasilnom suprotstavljanju, pravom njegom kršenju.

Iako su škrte biografije ubijenih pastoralnih djelatnika , oni su ispovjedili „iskreno prianjanje uz Evanđelje“ ne samo riječima, već i svjedočanstvom vlastitog života u okružjima patnje, siromaštva, nasilja, bez ikakve etničke, rasne, vjerske diskriminacije sa jedinim ciljem da navješćuju Krista i Evanđelje, ostvarujući ljubav Oca i promičući cijelog čovjeka, svakog čovjeka. Ostvarili su ono što je rekao na istom Angelusu Sveti Otac:“ Pravo nasljedovanje Krista je ljubav.“

Među ubijenim ovogodišnjim  pastoralnim djelatnicima je i naša sestra Lukrecija Mamić, iz Tomislavgrada, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita), koja je ubijena u napadu na katoličku misiju u Kirembi na sjeveru Burundija 27.11.2011 , a pljačkaši su poglavaricu samostana koja je iz Italije, odveli kao taoca zajedno s talijanskim volonterom Bazzanijem, kojega su također ubili, a sestri Carli izrezali su ruke.

Marijo Udina | Bitno.net