Suveniri, među kojima su različite zastavice, narukvice i privjesci, zaplijenjeni su jer se na njima bez dopuštenja Vatikana nalazila slika pape Franje, vatikanski grb ili amblem papinske tijare, a njihova ukupna vrijednost na tržištu bi dosegla oko 1,7 milijuna eura.

Krivotvoreni suveniri pronađeni su u rutinskoj kontroli kombija koji ih je prevozio, a prema izvješću policije u naknadno pokrenutoj istrazi otkriveno je i skladište koje se nalazilo iza skrivenih vrata u blizini Trga svetog Petra. Tri su osobe uhićene i optužene za krivotvorenje, sudjelovanje u krađi i kršenje autorskih prava.

Podsjećamo kako je krajem prošle godine, početkom Jubileja milosrđa koji je u Rim privukao brojne hodočasnike, u policijskoj akciji “jubilaeum” talijanska policija u jednoj suvenirnici u blizini bazilike sv. Petra zaplijenila 3500 lažnih pergamena s papinskim blagoslovom.

Samo u prvih tjedan dana Jubileja policija je pronašla i oduzela milijun lažnih predmeta što je nažalost potvrdilo riječi predsjednika Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskupa Fisichelle kako prevaranti predstavljaju veću prijetnju za hodočasnike od takozvane Islamske države.

Svi koji odlaze na hodočašće u Rim stoga trebaju biti na oprezu, te kupovati suvenire kod ovlaštenih trgovaca, a ukoliko žele nabaviti pergamenu s papinskim blagoslovom trebaju otići u Ured za dijeljenje Papine milostinje u Vatikanu ili ga kontaktirati telefonom, faksom ili preko web-stranice www.elemosineria.va.

M.V. | Bitno.net