U gradu Anteliasu kod Bejruta održan susret u organizaciji Svjetskog vijeća Crkvi i Bliskoistočnog vijeća Crkvi.

Vijeće

Glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi (KEK), Olav Fykse Tveit istaknuo je prinos Crkvi za pravdu i mir na Bliskom istoku, kao i važnost suživota između kršćana i muslimana u arapskom svijetu. O “Kršćanskoj prisutnosti i kršćanskom svjedočenju u arapskom svijetu” Fykse Tveit govorio je na kršćansko-muslimanskom savjetovanju. Susret je održan u sjedištu armensko-apostolskog katholikosa iz Cilicije Arama I., u gradu Antelias kod Bejruta, u organizaciji Svjetskog vijeća Crkvi i Bliskoistočnog vijeća Crkvi (MECC).
“Naše življenje kršćanske vjere ima svoje korijene u ovoj regiji; hranjena je neprekinutim svjedočenjem mjesnih Crkvi na ovom području, sve od apostolskih vremena. Bez te kršćanske prisutnosti suživot naroda različitih vjera i različitih kultura – koji je znak Božje ljubavi za cijelo čovječanstvo – bio bi u opasnosti”, rekao je Fykse Tveit. Stoga je od presudne važnosti da kršćani u arapskim zemljama imaju prava i mogućnosti kao i muslimani. Vlade i ustavi u regiji trebali bi im to osiguravati.
Fykse Tveit pozdravio je činjenicu da su na savjetovanju sudjelovali visoki muslimanski predstavnici i da su izrazili spremnost pomoći jačanju kršćanske prisutnosti na Bliskom istoku. Samo zajedničkim naporima kršćana i muslimana za opće dobro može se u arapskom svijetu postići mir, pravda, sloboda i sklad, zaključeno je na sastanku.(ika/bitno.net)