Crkva

Svjetsko vijeće Crkava (WCC) izrazilo je “duboku zabrinutost” glede “nekontroliranog nasilja” do kojega je došlo u Egiptu. U priopćenju generalni tajnik Svjetskog vijeća Crkava vlč. Olav Fykse Tveit oštro osuđuje napade na katedralu sv. Marka u Kairu, kao i prethodna ubojstva kršćana u obližnjem Al-Khososu sjeverno od egipatskoga glavnog grada. Fykse Tveit je ustvrdio da su “međureligijski sukobi i rastuća napetost u Egiptu prijetnja nacionalnoj sigurnosti zemlje, a posebno za kršćansko-muslimanski suživot”. Istodobno je podsjetio da je “kršćanska prisutnost važan dio identiteta arapskog svijeta”.

Svjetsko vijeće Crkava uvjereno je da bi vrijednosti egipatske revolucije trebale biti “temelj zajedničke budućnosti za sve Egipćane”, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost ili političke stavove. U tom kontekstu Fykse Tveit pozvao je sve Egipćane, “kršćane i muslimane, a prije svega mlade”, da ne dopuste da ih međuvjerske napetosti i sukobi podijele.

Umjesto sukoba svi su pozvani složno izgrađivati “budućnost utemeljenu na jednakim građanskim pravima, graditi pravedno društvo i miroljubive zajednice”. Vjerski poglavari i političari moraju promicati “govor koji izgrađuje zajedništvo i sklad”, da bi ublažili napetosti te opet oživjeli “duh poštivanja i međusobnog razumijevanja” kod egipatskog stanovništva.

Koptski biskup za Njemačku Anba Damian pozvao je na veću europsku solidarnost s kršćanima u Egiptu. U intervjuu za portal “katholisch.de” Anba Damian napade na katedralu sv. Marka u Kairu usporedio je s napadom na baziliku svetog Petra. To je ujedno i napad na 20 milijuna koptskih kršćana diljem svijeta, rekao je biskup. Reakcije Crkvi u Njemačkoj su izostale pa se biskup zapitao: “Što još čekamo?” (ika/bitno.net)