U DOBRU I ZLU

Svjedočanstvo bračne ljubavi: Muž joj je pao u komu, a ona nije zaboravila obećanje koje mu je dala

Bernadette i Jean-Pierre Adams u braku su 47 godina, no ono što njihov brak čini izvanrednim nije samo ovaj lijepi broj godina provedenih u bračnom zajedništvu…

b52f06d5-5820-4da5-9c38-c982d507ef58

Foto: www.imbo2.tv2.dk

Prije 33 godine Jean-Pierre, inače bivši francuski nogometni reprezentativac, nakon lakše je ozljede završio u lyonskoj bolnici, no rutinska operacija u potpunosti je preokrenula život ovog bračnog para. Jean-Pierre zbog liječničke je pogreške završio u komi u kojoj se nalazi i dan-danas.

Njegova žena Bernadette od toga se dana nije odvojila od svojega muža, svakodnevno se brinući za njega i rijetko kad napuštajući njihov dom u Nimesu. Nakon petnaest mjeseci provedenih u bolnici, liječnici su joj savjetovali da ga smjesti u dom, no za Bernadette to nije bila opcija.

Svoj dan započinje u 7 ujutro, a nakon doručka posvećuje se brizi za svojeg muža: presvlačenje, brijanje, hranjenje, odlazak na toalet, a potom vježbe uz pomoć kineziologa. Briga završava u 8 sati navečer, kada njezin 68-godišnji muž odlazi na počinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Osjeti kad ga ja ne hranim i ne brinem se za njega. Sestra koja se brine za njega kaže mi kako jednostavno nije isti. Mislim da osjeća stvari. Vjerojatno prepoznaje zvuk mojega glasa – kaže 72-godišnja Bernadette u razgovoru za CNN.

Nakon 12-godišnje pravne bitke ova izvanredna žena uspjela je od države dobiti naknadu koja joj omogućava da se u potpunosti posveti brizi za svojeg supruga. Želja joj je jedino da ne umre prije njega.

– Ako umrem prije, što će biti s njim? Tko će se brinuti za njega, ako ne ja? – pita se Bernadette, dodavši kako je učinila sve da ne optereti brigom njihova dva sada već odrasla sina.

Na pitanje je li ikada pomislila na eutanaziju svojega muža, Bernadette odgovara:

– Što mislite da trebam učiniti. Uskratiti mu hranu? Pustiti ga da malo pomalo umire? Ne, ne, ne…

Živeći u nadi da će medicina jednoga dana možda pronaći načina da pomogne njezinom mužu, Bernadette svakodnevno mirno i strpljivo živi zavjet koji je dala na dan njihova vjenčanja – “obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga”, svjedočeći svojim životom istinsku i pravu bračnu ljubav.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 23. siječnja 2016.

Možda vam se svidi