Francuski nogometaš Jean-Pierre Adams preminuo je 7. rujna u 73. godini života. Bio je francuski nogometni reprezentativac koji je igrao za klubove: Nimes, Nice i Paris Saint-Germain.

Prije 39 godine Jean-Pierre nakon lakše je ozljede završio u lyonskoj bolnici, no rutinska operacija koljena u potpunosti  mu je preokrenula život. Jean-Pierre zbog liječničke je pogreške završio u komi u kojoj se nalazi i dan-danas.

Njegova žena Bernadette od toga se dana nije odvojila od svojega muža, svakodnevno se brinući za njega i rijetko kad napuštajući njihov dom u Nimesu. Nakon petnaest mjeseci provedenih u bolnici, liječnici su joj savjetovali da ga smjesti u dom, no za Bernadette to nije bila opcija.

Bernadette je posljednjih 39 godina svoj dan redovito započinjala u 7 ujutro, a nakon doručka se posvećivala se brizi za svojeg muža: presvlačenje, brijanje, hranjenje, odlazak na toalet, a potom vježbe uz pomoć kineziologa. Briga je završavala u 8 sati navečer, kada njezin 68-godišnji muž odlazio na počinak.

“Osjeti kad ga ja ne hranim i ne brinem se za njega. Sestra koja se brine za njega kaže mi kako jednostavno nije isti. Mislim da osjeća stvari. Vjerojatno prepoznaje zvuk mojega glasa”, izjavila je 72-godišnja Bernadette u razgovoru za CNN.

Nakon 12-godišnje pravne bitke ova izvanredna žena uspjela je od države dobiti naknadu koja joj omogućava da se u potpunosti mogla posvetiti brizi za svojeg supruga.

Često je govorila kako je njezina jedina želja da ne umre prije njega. “Ako umrem prije, što će biti s njim? Tko će se brinuti za njega, ako ne ja?”, pitala se Bernadette. Požrtvovna žena nije htjela brigom opteretiti njihova dva sada već odrasla sina.

Na pitanje je li ikada pomislila na eutanaziju svojega muža, Bernadette odgovara: “Što mislite da trebam učiniti. Uskratiti mu hranu? Pustiti ga da malo pomalo umire? Ne, ne, ne…” Posljednja je četiri desetljeća provela nadajući se kako će se njezin suprug probuditi iz kome.

Igrači nogometnog kluba iz Nice, za koji je Adams svojedobno igrao, prije utakmice, koja se igrala 19. rujna, odali su mu posljednju počast.