U seviljskoj katedrali 18. lipnja bit će beatificirano 27 mučenika iz Španjolskog građanskog rata koji su bili pripadnici dominikanskog reda. Papa Franjo ovu je beatifikaciju odobrio još u prosincu 2019. godine, ali je bila odgođena zbog koronavirusa, piše CNA.

Inače, Španjolski rat vodio se između 1936. i 1939. godine, a u njemu je ubijeno tisuće klerika, redovnika i laika. Katolička Crkva do sada je kanonizirala njih 11, a beatificirala više od dvije tisuće.

Ovih 27 mučenika možemo podijeliti u tri skupine: Angelo Marina Álvarez i 19 pratitelja; Giovanni Aguilar Donis i petorica pratilaca te Isabel Sánchez Romero.

Angelo Marina Álvarez i njegovi suputnici bili su redovnici iz samostana Velike Gospe u Almagru koji su bili protjerani iz samostana i nakon toga zatočeni u jednoj kući. Oni su mučenički stradali u Almagru i obližnjim mjestima između srpnja i kolovoza 1936. Njihovi će posmrtni ostaci biti prebačeni u Sevillu.

Giovanni Aguilar Donis i njegovi suputnici bili su dominikanski mučenici iz Almerije 1936. godine. Jedan od njih, Fructuoso Pérez Márquez, bio je laik i djelovao kao novinar. Isabel Sánchez Romero podnijela je mučeničku smrt 16. veljače 1937. u 76. godini života.

Red propovjednika trenutno ima oko 300 blaženika, kojima će biti pridodano ovih 27 mučenika i koji, prema priopćenju, “katolicima predstavljaju uzor života te znak ljubavi, oprosta i mira”. Na beatifikaciji će sudjelovati kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetaca, nadbiskup José Ángel Saiz Meneses iz Seville, te vlč. Gerard Timoner, vrhovni poglavar Reda propovjednika.