Skupina američkih znanstvenika-katolika nedavno je u toj sjevernoameričkoj zemlji odlučila organizirati Društvo katoličkih znanstvenika. Kako javlja Catholic Herald, njihova prva aktivnost bit će organizacija “zlatne mise” na Massachusetts Institute of Technology u Cambridgeu, na koju su pozvani svi katolički znanstvenici, studenti i profesori.

Sveta misa, kao i samo društvo, organizira se kako bi se okupili znanstvenici koji žive svoju vjeru, a koji čine manjinu unutar znanstvene populacije te se mnogi među njima i ne poznaju.

“Vjera i razum su oboje darovi od Boga. Znanost je samo jedan način na koji osoba koristi razum kako bi ispitala stvarnost”, poručio je dominikanski svećenik Nicanor Austriaco, koji ima dva doktorata – iz molekularne biologije i moralne teologije. “Čini mi se kako velik broj mladih ljudi misli kako mora birati između znanosti i svoje vjere, a mi im želimo pokazati kako se ne radi o ili/ili situaciji.”

Otac Austiaco trebao bi predvoditi spomenutu “zlatnu misu” koja je ime dobila po zlatnim haljinama koje tijekom ceremonije dodjele diplome nose doktorandi iz područja znanosti. Također prema jednoj legendi, sv. Albert Veliki, zaštitnik znanstvenika, za svojeg je života pronašao tzv. “Kamen mudraca” pomoću kojeg se obični metal mogao “pretvoriti” u zlato.

Liturgijski obredi koji se poput “zlatne mise” zovu po bojama stoljetna su tradicija Katoličke Crkve, a posebno su prisutni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najpoznatija je svakako “crvena misa” koja se počela slaviti još tijekom srednjeg vijeka, a služi se za suce, odvjetnike te sve osobe koje rade u pravosudnom sustavu ili studiraju pravo. Misa je naziv dobila po crvenom liturgijskom ruhu koje bi oblačili svećenici, ali i grimiznim odorama koje su nosili visoki suci.

Tridesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u su se također počele održavati “plave” i “bijele” mise koje su bile posvećene policiji i drugim službama javne sigurnosti te medicinskim djelatnicima.

Društvo katoličkih znanstvenika uskoro planira i drugu “zlatnu misu” za koju se nadaju da će postati tradicija koja će osnažiti zajedništvo i prisutnost vjernika zaposlenih u znanstvenim djelatnostima.

“Katolički znanstvenici mogu biti most između svijeta vjere i svijeta znanosti”, zaključili su iz Društva.

Tino Krvavica | Bitno.net