Foto: Wikipedia

Rose Hawthorne i George Lathrop bili su bračni par koji je od početka braka 1871. godine pretrpio bolne muke. Oboje su bili anglikanci koji su prešli na katolicizam. Od difterije im je u dobi od pet godina preminuo sin jedinac Francis. George je nakon toga bio preplavljen tugom, počeo je piti, a alkoholizam ga je naveo na nasilno ponašanje prema svojoj supruzi.

Bračni par se nekoliko godina kasnije, uz dopuštenje biskupijskih vlasti, razdvojio, nakon čega se Rose našla sama u New Yorku, bez ikakve vizije budućnosti. Znala je samo da se, ako želi nadvladati svoju tragediju, mora posvetiti drugim ljudima, donosi Aleteia.

Jednoga dana je bila šokirana kada je saznala za tužnu sudbinu onkološkog pacijenta, koji je bio siromašan, pa je bio poslan na otok Blackwell, gdje su se nalazili pacijenti bez dovoljno materijalnih sredstava za liječenje. Rose je kasnije napisala: „Tada je bila upaljena vatra u mojem srcu koja još uvijek gori… Odlučila sam cijelo svoje biće darivati nastojeći utješiti siromašne onkološke bolesnike.“

U dobi od 45 godina, odnosno 1896. godine, Rose se zaposlila kao medicinska sestra u Bolnici za tumore u New Yorku. Iznajmila je stan u Lower East Sideu, najsiromašnijoj četvrti, jer je željela živjeti među siromasima, odnosno postati jedna od njih. U svoj stan je primila pacijente koje su bolnice odbile jer su ih smatrali neizlječivima.

Rose je preko novina tražila pomoć onih koji su se htjeli pridružiti njezinoj misiji pomaganja siromašnim bolesnicima. U jednom trenutku joj se pridružila studentica umjetnosti, Alice Huber, koja joj je ponudila pomoć. Ona će do kraja ostati uz Rose i naposljetku postati poglavarica buduće vjerske zajednice.

Rose je 1899. godine, kada je već bila udovica jer je njezin suprug preminuo od ciroze jetre, uz pomoć bogatih stanovnika New Yorka kupila kuću, u koju je smjestila 16 bolesnih žena. Upravo u to vrijeme Rose i Alice su na poticaj dominikanca Clementa Thuentea stupile u dominikanski Treći red. Rose je uzela redovničko ime Mary Alphonsa, a Alice je postala sestra Mary Rose.

Nadbiskup je godinu dana poslije ženama dao dozvolu da obuku dominikanski habit i osnuju novu dominikansku žensku zajednicu. Uskoro su otvorile ustanovu na Rose Hillu, gdje se i danas nalazi sjedište njihove kongregacije.

Sestra Mary Alphonsa je preminula 9. lipnja 1926. godine u 75. godini života. Postupak njezine kanonizacije je otvoren 2003. godine, a trenutno nosi titulu službenice Božje.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net