Zatočenik koji je u sjevernokorejskom zatvoru proveo dva mjeseca primijetio je neke obrasce ponašanja među drugim zatvorenicima koji se deklariraju kršćanima, piše CNA.

“Molili bi u kutku ćelije koji nije bio izložen nadzornoj kameri… Izbjegli bi premlaćivanje ako bi molitva ostala nezamijećena, ali ako bi ih uhvatili, tada bi bili pretučeni”, posvjedočio je bivši zatvorenik.

“Jednom prigodom kada su uhvaćeni u molitvi, bili su premlaćivani svakoga jutra 20 dana uzastopce”, rekao je svjedok.

Ovo je samo jedno od svjedočanstava o kršćanskom životu i progonu vjernika u “kraljevstvu pustinjaka”, Sjevernoj Koreji, objavljenih u novome izvješću naziva “Korejska budućnost”, koje sabire razgovore sa sjevernokorejskim prebjezima zabilježene od studenoga 2019. do kolovoza 2021. godine.

Izvješće nudi detalje o pritvoru i mučenju sjevernokorejskih kršćana u proteklomu desetljeću, uključujući i svjedočanstva o kršenju ljudskih prava. Jedan od primjera jest niz slučajeva u kojima bi osoba bila uhićena zbog posjedovanja Biblije.

U jednome slučaju, mlada žena uhićena zbog posjedovanja Biblije bila je “premlaćena drvenim štapom dok nadređeni” u zatvoru pod nadležnošću Ministarstva državne sigurnosti “nije intervenirao čuvši njezine bolne jauke”.

Druga žrtva, žena u 50-im godinama koja je bila članicom podzemne Crkve, za pritvora je 2019. godine tako premlaćena da je kasnije preminula od zadobivenih ozljeda, navodi se u izvješću.

Sjevernu Koreju već dugo se smatra najgorom zemljom na svijetu po pitanju progona kršćana, no zatvorena narav režima otežala je dobivanje konkretnih podataka o ilegalnom prakticiranju vjere.

Izvješće “Korejske budućnosti” zabilježilo je 167 ozbiljnih slučajeva kršenja ljudskih prava protiv 91 vjernika između 1997. i 2019. godine.

Konkretno, izvješće govori o 34 vjernika pritvorenih zbog posjedovanja predmeta povezanih s kršćanstvom, 23 ih je zbog prakticiranja vjere pritvoreno, a 21 zatvoreno.

“Kada bi se moglo ustanoviti da se pritvorene može dovesti u vezu s kršćanstvom, njihov zločin tretirao bi se kao ‘politički’, a njih bi se preusmjerilo iz gradskih ili okružnih zatvora u one na razini provincije ili na nacionalnoj razini, kao i u logore za internaciju koje vodi Ministarstvo državne sigurnosti”, navodi se u dokumentu.

Istraživači su otkrili da je mnoštvo žitelja Sjeverne Koreje kršćanstvo upoznalo za boravka u Kini. Simptomatičan je slučaj Kima Gap-jia, koji je u Kini uhićen zajedno s kršćanskim pastorom, vraćen u Sjevernu Koreju te podvrgnut mučenju.

Nakon što je odslužio petogodišnju kaznu u kaznenom logoru, Kim je potajno propovijedao Evanđelje u Sjevernoj Koreji, da bi 2017. godine uspio pobjeći nakon što je doznao da je osoba kojoj je propovijedao doušnik Ministarstva državne sigurnosti.

U cijelosti, dokument bilježi  456 slučaja kršenja ljudskih prava protiv sljedbenika korejskog šamanizma i kršćana od 1987. do 2019. godine. Pravi broj, dakako, po svemu je sudeći znatno viši, jer ovdje je riječ samo o slučajevima koje su potvrdili prebjezi – kršćani, drugi svjedoci mučenja i zatvorski čuvari.

“U 28 slučajeva, zabilježili smo vrste mučenja i okrutnog, nehumanog ili degradirajućeg tretmana od strane pripadnika Ministarstva državne sigurnosti i Ministarstva narodne sigurnosti nad kršćanima”, stoji u izvješću.

“Dokazi pokazuju da su žrtve bile podvrnute fizičkom udaranju predmetima, šakama i nogama; prisilnom gutanju zagađene hrane; položajnom mučenju i uskrati sna”, dodaje se.

Prema svim procjenama, Sjeverna Koreja je među najgorim državama na svijetu po pitanju tretiranja ljudskih prava.

Nasuprot Sjevernoj Koreji, kršćanstvo u Južnoj Koreji proteklih desetljeća rapidno raste. Prema istraživačkom centru Pew, upravo katolička populacija bilježi poseban porast, povećavši se u posljednja dva desetljeća za pedeset posto.