Područje grada Bergama jedno je od najpogođenijih koronavirusom u Italiji.

Bergamo se donedavno nalazio na prvom mjestu po broju zaraženih, da bi ga zadnjih dana prestigao Milano.

Uz velik broj zaraženih i preminulih, posljedice osjećaju svi. S njima i lokalna Crkva.

Upravitelj Biskupije Bergamo, biskup Francesco Beschi, potvrdio je tako za CNA kako tamošnje crkve u ovim teškim trenucima služe kao improvizirane mrtvačnice, jer ima toliko preminulih da “ne znate više gdje biste stavili” njihova tijela.

U razgovoru za talijansko izdanje istog medija, biskup je korištenje sakralnog prostora za tu svrhu nazvao “činom osjetljivosti prema ljudima koji umiru sami i čija bi tijela vjerojatno ostala nagomilana”.

Njihova prisutnost u crkvama je “dar iz poštovanja i brige”, dodao je u intervjuu koji je vođen 3. travnja.

Na području Bergama zabilježeno je ukupno 9815 slučajeva zaraze. Istovremeno, tamošnja biskupija je od 6. ožujka zabilježila 25 mrtvih dijecezanskih svećenika, uz još nekoliko desetaka preminulih redovnika i redovnica.

Biskup Beschi istaknuo je kako, uz bolnice, mnogi ljudi umiru u svojim kućama te nisu uračunati u službeni broj preminulih od koronavirusa.

Dodajmo i kako je Wall Street Journal objavio izvještaj koji dodatno ističe taj podatak.

Kako prenosi CNA, citirajući izvještaj WSJ-a, u Bergamu su tijekom ožujka 2020. zabilježena 553 smrtna slučaja, od čega se 201 vodio kao smrt uzrokovana koronavirusom. No u istom razdoblju 2019. godine, u Bergamu je zabilježeno 125 smrtnih slučajeva.

Tino Krvavica | Bitno.net