Nakon što je koptsku pravoslavnu crkvu u sjevernom dijelu Kaira iznenada u noći zahvatio požar, lokalni imam koji je uočio vatru odlučio je upotrijebiti razglas na minaretu kako bi pozvao u pomoć i spriječio uništenje crkve.

Kako prenosi L’Osservatore Romano, požar je najvjerojatnije izazvan kvarom na instalacijama, a vatra je najprije zahvatila drvene skele postavljene oko crkve radi njezine obnove.

Zahvaljujući brzoj reakciji imama Šeika El Jamea i njegovom pozivu u pomoć, brojni muslimanski mladići koji su u to vrijeme obavljali iftar –  večernji obrok tijekom ramazana koji se uzima nakon zalaska sunca – odmah su pritrčali u pomoć, te ugasili požar.

Koptski pravoslavni biskup Anda Morcos javno je zahvalio imamu na njegovoj reakciji i pomoći, a egipatski mediji s ponosom su prenijeli ovu doista lijepu gestu koja je dokazala kako je u Egiptu moguć suživot između muslimana i kršćana.

Prema posljednjim statistikama, u Egiptu živi oko 300 tisuća pripadnika Koptske katoličke Crkve i oko 12 milijuna pripadnika Koptske pravoslavne Crkve, što čini 9-10% ukupnog stanovništva ove afričke države.

Posljednjih godina koptski kršćani suočavaju se s velikim kušnjama izazvanima terorističkim napadima islamista. Ipak, ovakvi primjeri doista pokazuju kako je suživot kršćana i muslimana moguć.

Molimo za egipatske kršćane!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net