Nadbiskupija u Barceloni morat će spojiti većinu svojih župa u veće pastoralne zajednice uslijed sve manjeg broja vjernika u crkvama i trenutačne potrebe da svećenici samostalno vode veći broj župa, prenosi Crux.

Prema priopćenju nadbiskupijske web stranice, većina španjolskih biskupija suočena je s istim problemom. Kako bi mu se barem privremeno doskočilo, po tri do šest župa u Barceloni bit će spojeno u ukupno 48 pastoralnih zajednica.

“Namjera biskupijske reorganizacije je bolja raspodjela pastoralnih resursa, kako bi se pružila što je veća moguća pastoralna učinkovitost i primjerena podrška novonastalim pastoralnim jedinicama”, stoji u priopćenju objavljenom 18. svibnja.

“Cilj je ojačati zajednički rad i sinodalnost među svećenicima, laicima, redovnicima i đakonima, budući da je danas župama teško pokriti pružanje svih potrebnih usluga.”

Vijesti o reorganizaciji dolaze uslijed rasprava o planovima španjolske vlade da natjera Crkvu da vrati ono što smatraju nepravedno stečenom imovinom.

Dodatni problem za Crkvu u Španjolskoj jest i u tome što je prema posljednjem crkvenom godišnjaku više od trećine od 70 biskupija prijavilo financijski deficit. To bi se moglo negativno odraziti i na najugroženije španjolske građane budući da se njih četiri milijuna oslanja na karitativnu pomoć Crkve.

Vlč. Antoni Matabosch Soler kojeg je kardinal Juan Jose Omella imenovao kao člana komisije za reorganizaciju nadbiskupije kazao je za španjolski katolički list Alfa y Omega da su trenutno neki svećenici „dovedeni do krajnjih granica“.

Dodao je kako su članovi komisije u dogovoru s biskupijama u Francuskoj Njemačkoj, Belgiji i Italiji koje pokreću slične procese, dodajući da je restrukturiranje budućnost mnogih biskupija u Španjolskoj.

„Glavna crkva u središtu zajednice u pojedinom području mogla bi imati posebne župe i crkve oko sebe, među kojima bi jedna, primjerice, bila posvećena mladima, a druga primanju migranata“, kazao je vlč. Soler.