U Asizu je u četvrtak 19. studenoga u organizaciji Svete Stolice počela trodnevna virtualna konferencija „Franjina ekonomija“ o alternativnim oblicima ekonomije.

Internetski susret okupio je oko 2000 mladih poduzetnika, stručnjaka, i aktivista iz cijeloga svijeta, prenosi Vatican News. Na otvorenju skupa pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinal Peter Turkson kao cilj je istaknuo „razvoj novih, integrativnijih i pravednijih modela gospodarstva” koji neće služiti samo malom broju ljudi društvu u cjelini. Za to je pak potreban prijelaz s gospodarstva usmjerenoga prvenstveno na profit, koje se koristi špekulacijama i kamatarenjem, na socijalno gospodarstvo koje investira u ljude ponudom radnih mjesta i stručnoga obrazovanja. Ne samo papa Franjo nego i mnogi ekonomisti slažu se da tržište samo ne može riješiti sve probleme. Zadaća je tvrtki ponuditi proizvode, usluge i dobit „koji su istinski dobri”, poručio je kardinal Turkson.

Predsjednik Papinske akademije za društvene znanosti Stefano Zamagni upozorio je da gledišta tradicionalne ekonomske znanosti često imaju „mrtvi kut”. Stoga moraju uzeti u obzir i umreženje s drugim disciplinama. Usmjerenost profitu sama po sebi nije problem, no upitna je ukupna cijena plaćena da bi se do profita došlo. Zbog toga investitori moraju imati na umu dugoročne posljedice, istaknuo je Zamagni.

Konferencija „Franjina ekonomija” prvotno je planirana kao veliko događanje u ožujku, no otkazana je zbog izbijanja pandemije koronavirusa. U međuvremenu je prerasla u zajednicu s više od 3 tisuće članova iz 115 nacija sa svih kontinenata i misiju: ​​oživjeti encikliku Fratelli tutti. Naime Odbor kojem je papa Franjo povjerio organizaciju događaja, vidjevši situaciju uzrokovanu pandemijom, pretvorio je pripravu u danas već najveći pokret mladih ekonomista i poduzetnika na svijetu. U proteklih devet mjeseci organizirano je oko 300 događaja Ususret Franjinoj ekonomiji i niz webinara da bi se zamislio bolji svijet nakon Covid-19. Tridesetak online streaminga dostupno je na službenom YouTube kanalu međunarodne manifestacije Franjina ekonomija koji su prevedeni na četiri jezika.

Sudjelovanje u konferenciji akreditiranog HUB-a za Hrvatsku moguće je na poveznici: Udruga za Ekonomiju zajedništva – UEZ.