“Bijah gladan, i dadoste mi jesti; bijah žedan, i napojiste me; bijah putnik, i primiste me”, dobro su nam poznate Isusove riječi iz Matejeva evanđelja i kriterij prema kojemu će na Posljednjemu sudu biti prepoznati Njegovi učenici. Među mnogima koji su riječi svoga Učitelja ozbiljno shvatili nalazi se i zajednica vjernika iz rimske župe svete Francesce koja svake treće nedjelje u mjesecu ispred poznatog kolodvora Termini priprema hranu i piće za beskućnike i sve koji su u potrebi.

Zajednica imena “Jakovljev zdenac” nastala je prije tri godine, a nakon skromnog početka, danas se može pohvaliti brojnim volonterima koji su odlučili staviti se na raspolaganje siromašnima.

– Na početku, 2013. godine, bilo nas je nekoliko. Dolazili su brojni migranti, siromaštvo je bilo sve češća i nama sve bliža pojava. Osjetili smo potrebu pomoći onima koji su imali manje sreće i povezali smo se s jednom franjevačkom grupom iz Rima i Tivolija, te zajedno s njima počeli posluživati… Sada već dvije godine to činimo organizirano, a svaki put nas imao oko dvadeset, ne ubrajajući oko četrdeset obitelji koje pripremaju obroke za oko 200 osoba – objašnjava 33-godišnji Giovanni Moriccioni, koji zajedno sa svojom suprugom Nadiom koordinira rad zajednice.

Svake treće nedjelje u mjesecu pripreme oko 16 kilograma tjestenine, oko 200 sendviča, te voće, a za hladnog vremena nađe se i topla juha. Sve  se priprema u obiteljima, a u volontiranju sudjeluju svi članovi obitelji, bilo kupovinom namirnica, kuhanjem ili posluživanjem.

Brojni siromasi i beskućnici okupljaju se već oko 19.30. Većinom je riječ o izbjeglicama koje u Italiji pokušavaju pronaći novi dom, no među potrebitima sve više ima i Talijana. Među njima je i 60-godišnja Laura koja je nakon deložacije zajedno sa svojim sinom ostala na cesti.

Posluživanje traje jedan sat, od 20.15 do 21.15, a potom slijedi odlazak kod sestara Kćeri svetog Pavla koje su volonterima ustupile dvoranu kako bi služenje završili zajedničkom molitvom Povečerja. U molitvi im se vrlo često pridruže i siromasi kojih je, nažalost, iz mjeseca u mjesec sve više. No članovi zajednice “Jakovljev zdenac” ne daju se obeshrabriti. Idući put morat će pripremiti još više obroka…

Miodrag Vojvodić | Bitno.net