Nadbiskup San Francisca upozorio je na uporabu društvenih mreža za promociju “nove vrste fundamentalizma” neprijateljskog prema vjerskoj slobodi, piše CNA.

Nadbiskup Salvatore Cordileone, zajedno s predsjednikom kršćanske zajednice Focus on the Family Jimom Dalyjem, napisao je kolumnu za Wall Street Journal, pod naslovom “Prijetnja društvenih mreža vjerskoj slobodi”.

Cordileone i Daly upozorili su kako promicatelji liberalizacije seksualnih praksi sve više iskorištavaju društvene mreže kao sredstvo prisile, a ne prostor tolerancije.

“Današnja seksualna politika funkcionira kao nova vrsta fundamentalizma, koja predstavlja dubok problem za raznoliko i demokratsko društvo”, ustanovili su, napominjući kako “društvene mreže omogućuju novi fundamentalizam, uz podršku tajanstvenih pravila kvazimonopolističkih visokotehnoloških korporacija”.

“Umjesto poticanja dijaloga u demokratskom procesu, fundamentalisti žele jednoglasno nametnuti svoju vlastitu rigidnu misao”, napisali su. “Ishod nije suosjećajnije i liberalnije društvo, nego društvo koje kažnjava”.

Cordileone i Daly ukazali su na prekidanje live-streama predavanja profesora Carla Truemana o klasičnom kršćanskom pogledu na seksualnost, jer ga je YouTube označio kršenjem pravila o sadržaju. Niti Trueman niti organizatori nisu informirani kako je video uklonjen niti po čemu je sadržaj neprikladan, napominju.

Trueman je autor knjige “Uspon i trijumf modernog ja”, a za National Catholic Register nedavno je objasnio po čemu su povijesne osobnosti kao što su Jean-Jacques Rousseau, Sigmund Freud i Karl Marx značajne za današnje kulturne ratove.

“Psihologiziranje vlastita ‘ja’ naposljetku će uvijek voditi do nesuglasja s idejom ikakva izvanjskog autoriteta”, rekao je Trueman, navodeći “transrodnost” kao primjer uvjerenja “koje se kosi s izvanjskim autoritetom tijela”.

Ništa u Truemanovu predavanju ne potiče mržnju, vulgarnost ili nasilje, navode Cordileone i Daly u kolumni. “Upravo suprotno, Trueman nudi promišljenu analizu američkih kulturalnih odnosa prema spolnosti iz vizure klasične kršćanske misli”, zaključuju.