Najmanje petero mrtvih i 40 ozlijeđenih trenutni je epilog napada na božićnu paradu u Waukeshi, gradu u blizini Milwaukkea u SAD-u.

Okupljeni su stradali pod naletom crvenog terenca koji je probio barikade te se zaletio među sudionike parade na glavnoj gradskoj ulici. Vlasti su objavile da se napad dogodio oko 16:40 po lokalnom vremenu.

Među ozlijeđenima su i katolički svećenik, župljani i učenici katoličke škole, potvrdila je nadbiskupija Milwaukke, prenosi Catholic News Agency.

“Molimo za ubijene i ozlijeđene u tragičnom incidentu u Waukeshi”, poručila je glasnogovornica nadbiskupije Sandra Peterson.

“Pozivamo sve da nam se pridruže u molitvi za one koji su pogođeni incidentom, njihove obitelji i sve koji su potreseni jer su prisustvovali ovoj užasnoj sceni.”

Katolička zajednica Waukeshe, koja uključuje četiri župe, potvrdila je u nedjelju navečer na svojoj Facebook stranici kako je nekoliko njezinih članova hospitalizirano nakon napada.

Članovi zajednice prisustvovali su božićnoj paradi, a prema lokalnim medijima, uz njih su najviše stradali pripadnici lokalnih plesnih skupina i limene glazbe.

Na internetu su brzo osvanule snimke napada u kojima se vidi crveno terensko vozilo kako se zabija u svirače limene glazbe te potom nastavlja kroz paradu bez zaustavljanja.

Policijski načelnik Dan Thompson izjavio je da su pronašli auto te uhitili osobu za koju sumnjaju da je prouzrokovala tragediju.

Zasad nije poznato je li incident povezan s terorizmom.