Vrhovni poglavar isusovačkog reda, Arturo Sosa, SJ, rekao je novinarima kako je Sotona stvaran. Sosin komentar izazvao je pažnju medija zbog njegove ranije izjave kako đavao postoji kao simbolična stvarnost, a ne kao osoba.

Sotona je “onaj koji stoji između Božjeg plana i njegova otkupiteljskog djela ostvarenog u Kristu, zato što je učinio nepovratnu i slobodnu odluku, i želi odvući druge da odbace milosrdnog Boga, koji radije daje svoj život da spasi nego da osudi”, rekao je vlč. Sosa prošli tjedan tijekom sastanka s novinarima, prenosi Vida Nueva.

Dodao je kako “vražja snaga… još uvijek postoji kao sila koja pokušava uništiti naše napore”.

Ove riječi isusovačkog poglavara bile su dio njegova govora na Sveučilištu Centralne Amerike u San Salvadoru, prilikom kojega se osvrnuo na ubojstvo šest isusovaca od strane salvadorskih vojnika u studenom 1989.

Podsjetimo, u kolovozu ove godine Sosa je u razgovoru za talijanski časopis Tempi rekao: “U jeziku svetoga Ignacija zloduh je taj koji te navodi činiti stvari koje su protivne Božjem duhu. Postoji kao personificirano zlo u različitim strukturama, ali ne u osobama, jer nije osoba nego način izvršavanja zla. Nije osoba kao što je čovjek osoba. To je način na koji je zlo prisutno u ljudskom životu.”

“Dobro i zlo su u trajnoj borbi u ljudskoj savjesti i imamo načine kako ih naznačiti. Prepoznajemo Boga kao dobroga, u cijelosti dobroga. Simboli su dio stvarnosti i đavao postoji kao simbolična stvarnost, ne kao osobna stvarnost”, rekao je Sosa ranije ove godine.

Govoreći o Sotoni, Katekizam Katoličke Crkve u točki 391 navodi kako je riječ o palom anđelu, koji je po naravi bio stvoren dobar.

“Iza neposlušnog izbora naših praroditelja nalazi se zavodnički glas koji se protivi Bogu, a koji ih iz zavisti strovaljuje u smrt. Pismo i crkvena predaja vide u tom biću palog anđela, zvanog Sotona ili Đavao. Crkva uči da je on bio najprije dobar anđeo, stvoren od Boga. ‘Đavao i ostali demoni stvoreni su od Boga po naravi dobri, ali su od sebe postali zli’”, stoji u Katekizmu.

Sosa je i ranije davao izjave o Sotoni koje su bile na tragu one iz kolovoza ove godine. 2017. je izjavio kako su ljudi „izmislili simbolične figure poput Sotone kako bi izrazili zlo“.

Tada je Sosin glasnogovornik Catholic Heraldu pojasnio kako je generalov citat izvučen iz konteksta, što je opisao kao „nepravedno“.

Ivo Džeba | Bitno.net