U razdoblju od Bezgrešnog Začeća Marijinog (8.12.) pa sve do Prikazanja Gospodinovog (2.2), vjernici katolici imat će posebnu priliku primiti potpuni oprost molitvom pred jaslicama u bilo kojoj franjevačkoj crkvi.

Riječ je o posebnom odobrenju koje je Konferencija franjevačke obitelji dobila od pape Franje povodom 800. obljetnice prvih jaslica koje je izradio sveti Franjo Asiški.

„Kako bismo promicali duhovnu obnovu vjernika i povećali milosni život, molimo da vjernici dobiju potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima od 8. prosinca 2023., na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, do 2. veljače 2024., na blagdan Prikazanja Gospodina našega Isusa Krista, posjetom crkvama koje vode franjevačke obitelji diljem svijeta i zaustavljajući se u molitvi pred tamo postavljenim jaslicama”, stajalo je u pismu koje je Konferencija franjevačkih obitelji uputila Papi.

Apostolska pokorničarna prihvatila je molbu i dopustila vjernicima da pod uobičajenim uvjetima (ispovijed, pričest, molitva na nakanu Svetog Oca i odricanje od grijeha) prime potpuni oprost.

Oni koji su bolesni ili fizički ne mogu posjetiti crkvu, mogu dobiti oprost prinošenjem svoje patnje Gospodinu ili “vršenjem pobožnosti”.