Nekoliko redovnika i laika ozlijeđeno je u nedavnom napadu na samostan u Thien Anu u središnjem Vijetnamu. Napad je izvela grupa od stotinjak nasilnika koje je, prema pisanju Asia Newsa, unajmila lokalna vlast i to kako bi porušili križ i Kristov kip.

Nasilnici su 28. lipnja oko osam sati prijepodne provalili u samostan, te vičući uvredljive parole srušili veliki križ. Redovnici su odmah pokušali podići križ i zaustaviti rušenje kipa, no provalnici su pretukli ih pred očima prisutnih vjernika.

– Počeli su bacati kamenje na redovnike i trojicu su pogodili. Spriječili su nas od podizanja križa povlačeći redovnike za kosu i odjeću. Dvojicu su ozlijedili, a treći je ostao bez svijesti. Bilo je užasno – prepričao je o. Peter Cao Đức Lợi. Otac Loi uspio je identificirati nekoliko napadača i među njima prepoznao policajce u civilu, koje je vrlo često susretao.

– Više od stotinu ljudi došlo je u samostan kako bi uništili križ i kip, stoga se ne radi o spontanom činu. Iza napada stoji gradska vlast, te jaki ekonomski i vlasnički interesi koji smjeraju okupaciji ovog zemljišta i to uz pomoć policije, nasilnika i lokalnih vlasti koji bi zarađeni novac međusobno razdijelili – objasnio je o. Peter Cao.

Nažalost, nije riječ o prvom napadu na ovaj samostan. Križ i Kristov kip već prije su nastradali u napadima 2015. i 2016. godine. Premda priznaje djelovanje Katoličke Crkve, vijetnamska vlast 1998. godine nezakonito je donijela propis kojim bi se sva zemljišta uz samostane trebala nacionalizirati, a kojega na nasilan način nastoje provesti lokalne vlasti. U slučaju da Crkva ne želi prepustiti zemljište, organiziraju se napadi poput ovog posljednjeg, čiji je cilj zastrašiti redovnike i ostalo katoličko stanovništvo, te ih prisiliti da zbog straha napuste svoje samostane i domove.

U Vijetnamu danas živi preko osam milijuna katolika, a unatoč represiji komunističkog režima njihov je broj u stalnom porastu.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net