Opomena je uslijedila nakon prigovora najvećeg talijanskog sindikata CGIL (Konfederacija talijanskih radničkih sindikata) kako zbog sve većeg broja liječnika koji ulažu prigovor savjesti žene moraju potražiti alternativna i za zdravlje često opasna rješenja ili pobačaj obaviti u inozemstvu.

“Ovakve situacije mogu uključivati značajne rizike za zdravlje i dobrobit žena, što je u suprotnosti s pravom na zaštitu zdravlja”, stoji u priopćenju Vijeća Europe u kojemu se upozorava na navodnu diskriminacije liječnika koji obavljaju pobačaje, a kojih je u Italiji sve manje.

I dok glavna tajnica CGIL-a Susanna Camusso ne krije zadovoljstvo opomenom Vijeća Europe smatrajući ju “važnom jer potvrđuje obvezu poštivanja zakona 194 koji ne smije ostati samo slovo na papiru… te priznaje kako Država mora jamčiti pravo na besplatan i slobodan prekid trudnoće “, ministrica zdravlja Beatrice Lorenzin iznenađena je opomenom Strasbourga smatrajući je neosnovanom.

Opomenom je zatečen i izvršni direktor zaklade “Novae Terrae” Luca Volontè koji je u razgovoru za Radio Vatikan podsjetio kako je to isto Vijeće Europe 2010. godine pozvalo sve članice EU da zaštite pravo na prigovor savjesti, te Italiju proglasilo uzornim primjerom zaštite prava žena, te prava na prigovor savjesti. Posljednje priopćenje iz Strasbourga stoga je vrlo kontradiktorno.

Pravu pozadinu čitave priče, kao i ideološke motive zbog kojih je CGIL najvjerojatnije prijavio Italiju, otkriva podatak o broju talijanskih liječnika koji su uložili prigovor savjesti. Naime, u prosjeku 70%, a u nekim krajevima i 90% talijanskih ginekologa ne želi izvršiti pobačaj. Njihov je broj u stalnom porastu, a prema istraživanju profesora Filippa Varija s Rimskog pravnog fakulteta razlog je vrlo jednostavan: suvremene tehnologije sve jasnije pokazuju kako život počinje začećem, a liječnik to ne može ignorirati.

U svjetovnim medijima vijest je naravno prikazana vrlo jednostrano, dok riječi pape Franje, kojega inače vrlo često tendenciozno citiraju, s jučerašnje homilije nitko nije niti spomenuo. Papa je, očito pročitavši vijest o opomeni iz Strasbourga, upozorio kako osim krvavih progona kršćana postoje i ‘uljudni’ progoni “ogrnuti kulturom, modernošću, napretkom”.

“Katkada se nekoga ne progoni zbog svjedočenja imena Kristova, već jer želi imati i svjedočiti vrijednosti Sina Božjega. Boga Stvoritelja se dakle progoni u osobi njegove djece. Svaki dan gledamo kako moćnici donose zakone koji obvezuju da se ide tim putom, a kad neki narod ne želi te moderne, učene zakone, ne želi ih unijeti u svoje zakonodavstvo, onda ga se optuži i ‘uljudno’ progoni. Takav progon niječe čovjekovu slobodu i priziv savjesti”, kazao je papa Franjo.

Nažalost, tim istim moćnicima o kojima govori papa Franjo očito je neprihvatljiva i činjenica da je i broj pobačaja u Italiji u blagom padu. Prema izvješću talijanskog Ministarstva zdravlja, u 2014. godini izvršeno je i dalje zastrašujućih 97.535 induciranih pobačaja, no u odnosu na prethodne godine njihov je broj po prvi put manji od 100 tisuća. Upravo prepoznajući važnost pronatalitetne politike, Ministarstvo zdravlja odlučilo je 2016. godinu želi proglasiti godinom plodnosti.

Izvješće Ministarstva zdravlja za Radio Vatikan komentirala je predsjednica udruge Znanost i život i profesorica moralne filozofije sa Sveučilišta u Messini Paola Ricci Sindoni izjavivši kako ovaj podatak ukazuje na moguću pozitivnu promjenu trenda te promjenu svijesti glede poštivanja života, ali i uloge i važnosti majčinstva.

– Majčinstvu je potrebno dati novi smisao: promatrati ga ne samo kao zadaću koju treba pasivno izvršiti, kao što se smatralo početkom 20. stoljeća. Sjetimo se kako se upravo iz ovakvog razmišljanja rodila pobuna žene, gospodarice vlastite plodnosti. Danas, zbog velikog društvenog problema pada populacije moramo iznova, s novom osjećajnošću i novim rječnikom, naglasiti kako majčinstvo ne predstavlja vrijednost samo za majku, već je vrijednost koju dijeli čitavo društvo i bogatstvo koje treba cijeniti – kazala je Ricci Sindoni.

Na kraju, spomenimo kako je u svojoj pobudnici Amoris Laetitia papa Franjo još jednom jasno ponovio kako “nevino dijete koje raste u utrobi majke ima pravo na život”, te kako se “postupci usmjereni protiv tog života koji postoji za sebe i ne može postati predmet vlasništva, ne mogu prikazati kao ostvarivanje prava na vlastito tijelo”. Stoga, prema Papinim riječima, “svi zdravstveni djelatnici imaju moralnu obvezu uložiti prigovor savjesti”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net