Maronitska katedrala koja je stradala tijekom rata u Siriji ponovno je otvorena i posvećena na spomendan svetog Ilije 20. srpnja.

Katedrala u Alepu bombardirana je najmanje tri puta između 2012. i 2016. a posebice 2013. godine kada su džihadisti zauzeli kršćanski dio grada u kojem se građevina nalazi.

Obnovu je velikim dijelom financirala međunarodna katolička dobrotvorna ustanovu Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), koja je na svojem YouTube kanalu nedavno stavila i video snimku koja prikazuje unutrašnjost obnovljene katedrale svetog Ilije.

U prvom dijelu videa prikazan je prijašnji izgled crkve kao i bombardiranje Alepa za vrijeme kojega je razrušena maronitska prijestolnica u Siriji. Posebno je upečatljiva snimke Božića 2016. kojega se vjernici proslavili u još uvijek razrušenoj katedrali.

Govoreći o toj proslavi iz 2016. nadbiskup Alepa Joseph Tobij nedavno je rekao „Odlučili smo poslati poruku nade da je Sin Božji utjelovljen i da je i dalje s nama, prateći nas u našim žalostima i patnjama, noseći ih s nama.“

„Trenutak tijekom mise kada je Dijete Isus bilo položeno u jaslice sačinjene od ruševina srušenog krova bio je vrlo dirljiv. Ja koji sam slavio misu plakao sam i smijao se istovremeno skupa s vjernicima i svi su pljeskali i uzvikivali od radosti.“

Katedrala svetog Ilije izgrađena je 1873. godine na mjestu gdje je nekoć bila malena crkva iz 15. stoljeća, a obnovljena je 1914. godine.